200 milionë në ditë: Pse Gjermania është kaq e varur nga gazi i Rusisë?

200 milionë në ditë: Pse Gjermania është kaq e varur nga gazi i Rusisë?

19.05.2022 21:23

Që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, BE-ja ka sanksionuar një pjesë të madhe të ekonomisë ruse, por tregtia e gazit natyror të Rusisë mbetet e paprekur. 

BE-ja merr gati një të katërtën e energjisë së saj nga gazi natyror dhe pothuajse gjysma e saj vjen nga Rusia, eksportuesi më i madh i gazit në botë. Si ekonomia më e madhe e BE-së, Gjermania është klienti më i madh i Rusisë, duke i paguar kompanisë shtetërore ruse të gazit rreth 200 milionë euro në ditë që nga fillimi i luftës në Ukrainë. 

Kështu, ndërkohë që Gjermania i ka dërguar Ukrainës armë në një ndryshim historik të politikës ushtarake, përmes furnizimit të saj me gaz, Gjermania po ndihmon gjithashtu për të paguar për luftën që po përpiqet të ndalojë, shkruan Vox.

Është në thelb e vështirë të largohesh nga gazi me tubacion. Ndryshe nga nafta dhe qymyri, të cilët mund të dërgohen kudo në botë, tubacionet e gazit kushtojnë miliarda, duhen vite për t'u ndërtuar dhe lidhin fizikisht prodhuesin dhe blerësin drejtpërdrejt, duke i bërë ata angazhime afatgjata. Kjo ishte origjina e varësisë së Gjermanisë nga gazi rus, e cila me kalimin e kohës vetëm sa është thelluar. Sot, ndërsa bota përpiqet të ndëshkojë Rusinë përmes sanksioneve, kjo varësi po pengohet.

Kjo video është pjesë e serialit të Vox Atlas, ku shpjegojmë se si politika e jashtme i jep formë një rajoni. 

Rusia e dërgon pjesën dërrmuese të gazit të saj në Evropë përmes këtij rrjeti tubacionesh. Dhe si ekonomia më e madhe e BE-së, askush nuk blen më shumë se Gjermania. Që nga fillimi i pushtimit të Ukrainës,
Gjermania i ka paguar Rusisë rreth 220 milionë euro në ditë për gaz. Gjermania përdor gaz për të ngrohur më shumë se 20 milionë shtëpi. Dhe për të fuqizuar shumë industrinë e vendit. Dhe qeveria gjermane është shprehur kundër sanksioneve që do të kufizonin rrjedhën e saj.

"Nuk është e mundur...të ndërpritet furnizimi me gaz". Por me çdo pagesë që Gjermania i bën kompanisë shtetërore ruse të gazit natyror... po paguan edhe për luftën e Rusisë.

Pra, si u bë Gjermania kaq e varur nga Rusia për diçka aq jetik sa furnizimi i tyre me energji? Dhe pse nuk mund të heqin dorë?

Gjermania ishte në qendër të mirëfilltë të Luftës së Ftohtë. Pas Luftës së Dytë Botërore, një kufi i fortifikuar ndau Gjermaninë Perëndimore të pavarur nga Gjermania Lindore dhe shtetet e tjera satelitore sovjetike.
Lufta e Dytë Botërore e kishte lënë Gjermaninë në gërmadha. Por në vitet 1950 Gjermania Perëndimore po përjetonte një rimëkëmbje të jashtëzakonshme ekonomike. Industritë gjermane si çeliku lulëzuan. Por ata kishin nevojë për më shumë energji për të fuqizuar ekonominë e tyre në rritje. Ndërkohë, në Siberinë perëndimore, Bashkimi Sovjetik sapo kishte zbuluar rezerva të mëdha gazi natyror. Ata kishin një rrjet tubacionesh për të furnizuar qytetet kryesore sovjetike, por duke i shtrirë tubacionet e tyre te klientët potencialë në Evropë do të ishte një projekt i madh infrastrukturor.

Më pas, në vitin 1969, Gjermania Perëndimore zgjodhi një kancelar me një politikë të re të jashtme të quajtur Ostpolitik, i fokusuar në afrimin e dy palëve përmes dialogut dhe marrëveshjeve.
Energjia dha një mundësi të madhe. Dhe Gjermania Perëndimore dhe Bashkimi Sovjetik arritën një marrëveshje. Bashkimi Sovjetik do të furnizonte Gjermaninë Perëndimore me gaz natyror. Dhe në këmbim, Gjermania Perëndimore do të sigurojë tuba çeliku të cilësisë së lartë për të zgjatur tubacionet. Ishte një marrëveshje e madhe 20-vjeçare.

Ndryshe nga qymyri dhe nafta, të cilat mund të transportohen ose ridrejtohen në mbarë botën, gazi natyror me tubacione është një produkt rajonal që varet nga afërsia. Për ta transportuar atë, prodhuesit e gazit shpenzojnë miliona dollarë për të ndërtuar tubacione që lidhin prodhuesit dhe blerësit. Për shkak se këto tubacione janë angazhime kaq të mëdha dhe të përhershme, marrëveshjet e gazit mund të lidhin infrastrukturën energjetike të blerësit me shitësit për dekada. Në vitet '80, Bashkimi Sovjetik ndërtoi këtë rrjet tubacionesh për në Evropë. Dhe në vitet '90, ajo po furnizonte Gjermaninë me 40% të gazit të saj. Më pas, Bashkimi Sovjetik u shemb.

Korporata shtetërore ruse, Gazprom, mori përsipër tubacionet e vjetra sovjetike të gazit. Por, harta ishte rivizatuar. Tubacionet kryesore të Rusisë tani kalojnë nëpër një Ukrainë të sapo pavarur, duke vendosur një pjesë kyçe të infrastrukturës së tyre të gazit në tokë që ata nuk e kontrollonin më. Pra, për të diversifikuar rrugët drejt Gjermanisë, Rusia filloi të ndërtonte rrugë të reja. Në vitin 1999, ata përfunduan këtë tubacion që kalonte përmes Bjellorusisë. Dhe në vitin 2005 ata filluan ndërtimin e gazsjellësit Nord Stream përgjatë Detit Baltik për të arritur drejtpërdrejt në Gjermani.

Ata ndërtuan edhe tubacione brenda Gjermanisë. Dhe hapi një filial atje për të operuar objektet e depozitimit të gazit. Përfshirë këtë këtu, një nga më të mëdhenjtë në Evropën Perëndimore. Rusia tani kishte tre rrugë për të arritur në Gjermani, si dhe tubacione dhe objekte magazinimi brenda Gjermanisë. Tregtia e gazit ishte e fortë. Por ajo kishte ndryshuar gjithashtu marrëdhëniet e Rusisë me Evropën.

Në fund të vitit 2008, negociatat për çmimin e gazit midis Rusisë dhe Ukrainës dështuan. Disa ditë më vonë, Rusia ndërpreu gazin për Ukrainën për 20 ditë. Puna është se për shkak se Ukraina ishte një vend i madh tranziti,
kur Rusia ua ndërpreu gazin, ajo ndërpreu edhe shumë gazin evropian. Si rezultat, të gjitha këto vende panë një rënie në furnizimin e tyre dhe dhjetëra mijëra humbën nxehtësinë.

Në Poloni, të paktën njëmbëdhjetë njerëz u ngrinë për vdekje. E gjithë kjo e vuri Evropën në gatishmëri. Tashmë ishte e qartë se përmes rrjedhave të gazit, Rusia kishte fuqi të jashtëzakonshme mbi Evropën. 

Më pas, në vitin 2014, Rusia aneksoi Krimenë dhe pushtoi Ukrainën Lindore. Si përgjigje, BE lëshoi ​​një sërë sanksionesh. Disa vende filluan të heqin dorë nga gazi rus. Por gazi rus vazhdoi të rrjedhë në Gjermani.
Në fakt, Gjermania importoi më shumë gaz se kurrë më parë. Sot, ndërsa mizoritë e Rusisë në Ukrainë vazhdojnë të tronditin botën, presioni ndaj Gjermanisë po rritet. Por zëvendësimi i gazit rus nuk është i lehtë.
Për shkak se gazi natyror rus është dërguar në shtëpi dhe biznese për dekada me radhë, pa një riparim të madh të infrastrukturës, gazi natyror rus mund të zëvendësohet vetëm me gaz tjetër natyror. Dhe opsionet e Gjermanisë për këtë janë të kufizuara. Rezerva më e madhe evropiane e gazit natyror, në Holandë, mbyllet këtë vit.

Gazi nga Algjeria dhe Libia përdoret gjithnjë e më shumë në ato vende. Pjesa më e madhe e asaj që pompohet në Evropë shkon në Itali dhe Spanjë. Dhe një korridor jugor gazi që lidh Azerbajxhanin me Evropën nuk po transporton aq sa pritej. Opsioni tjetër është gazi natyror i lëngshëm ose LNG. Ky është gazi që është ftohur derisa të bëhet i lëngshëm dhe mund të transportohet në këto anije masive nga kudo në botë.
Por është një alternativë që kërkon kohë dhe është e shtrenjtë që kërkon shumë infrastrukturë të re. Në dy dekadat e fundit, vendet evropiane kanë ndërtuar Terminalet LNG përgjatë brigjeve të tyre. Gjermania planifikon të hapë 3 në 5 vitet e ardhshme. Por që nga sot, nuk ka asnjë.

Zëvendësimi i gazit natyror dhe i të gjitha lëndëve djegëse fosile me burime të rinovueshme është qëllimi përfundimtar i Gjermanisë, por që kërkon një tranzicion masiv dhe të shtrenjtë që nuk do të përfundojë deri në vitin 2035. Ndërkohë, në vend, gjermanët kërkojnë veprim. Sipas këtij sondazhi, shumica e gjermanëve mbështesin bojkotimin e gazit rus. Por ekonomistët parashikojnë se shkurtimi i importeve të gazit mund të shkaktojë një recesion ekonomik që mund të kushtojë qindra mijëra vende pune. Por ata kanë ndërmarrë disa hapa. Gazsjellësi Nord Stream 2 u anulua. Ata gjithashtu kanë reduktuar varësinë nga gazi rus me 15%. Dhe kanë marrë përsipër filialin e Gazprom që drejton operacionet e gazit në Gjermani. Por qeveria dhe drejtuesit e biznesit vazhdojnë të tërhiqen kundër sanksionimit tërësisht të gazit. Gjermania është bllokuar. Dhe aksionet tani janë më të larta se kurrë. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1