<b></b> Rafineritë e benzinës dhe naftës fitojnë deri në tetë herë më shumë se në vitin 2021

Rafineritë e benzinës dhe naftës fitojnë deri në tetë herë më shumë se në vitin 2021

10.06.2022 17:22

Rafineritë e naftës aktualisht fitojnë pothuajse pesë herë më shumë nga prodhimi i benzinës dhe tetë herë më shumë nga prodhimi i naftës se një vit më parë për shkak të mungesës së kapacitetit pas pezullimit të rafinimit në fabrikat ruse, tregojnë të dhënat.

Para luftës në Ukrainë, pjesa më e madhe e benzinës dhe naftës së konsumuar nga Evropa prodhohej në rafineritë ruse dhe importohej nga cisterna. Megjithëse furnizimet nuk janë ndërprerë plotësisht, shumë më pak sasi karburanti po mbërrijnë nga Rusia sot, sepse klientët i shmangën ato edhe para se të vendoseshin sanksionet ndaj Rusisë për pushtimin e Ukrainës.

Rezervat e karburantit, nga ana tjetër, ishin të ulëta përpara pushtimit dhe kapaciteti i rafinimit ishte tashmë i pamjaftueshëm. Sektori nuk ka qenë tepër fitimprurës vitet e fundit dhe ka tërhequr pak investime. Kjo është arsyeja pse nuk kishte kapacitete të mjaftueshme rezervë për të kompensuar derivatet e humbura ruse, shpjegon BBC.

Furnizimet e reduktuara nga Rusia sollën vende të reja pune në sektorin, i cili tashmë funksiononte me kapacitet të plotë, dhe mungesa e kapaciteteve, së bashku me çmimet e larta të naftës bruto, rezultoi në çmime të larta rekord të karburantit.

Duke qenë se kapaciteti i rafinimit është i pamjaftueshëm, marzhet e rafinerisë, diferenca midis kostos së blerjes së naftës dhe të ardhurave nga shitja e derivateve, janë rritur ndjeshëm. “Është një krizë e vërtetë për sa i përket kapacitetit të industrisë për të prodhuar këto lëndë djegëse, e cila reflektohet kryesisht në çmimin me shumicë të naftës dhe benzinës”, thotë Crosby.

Kjo nga ana tjetër nënkupton rritje të fortë të fitimeve të rafinerisë. 

Pesë e tetë herë më shumë

Shifrat nga kompania e të dhënave Refinitiv konfirmojnë se biznesi i rafinimit të naftës është shumë më fitimprurës sot se sa ishte 12 muaj më parë. Që nga 8 qershori i vitit të kaluar, rafineritë fitonin 9,26 dollarë për fuçi në prodhimin e benzinës dhe 6,84 dollarë për fuçi në prodhimin e naftës. 

Të mërkurën, ata fituan 43,11 dollarë në benzinë, pothuajse pesë herë më shumë se vitin e kaluar, dhe 51,13 dollarë me naftë, pothuajse tetë herë më shumë. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1