<b></b> Rusia tani ka të ardhura më të larta nga nafta dhe gazi sesa para luftës, thotë një zyrtar amerikan

Rusia tani ka të ardhura më të larta nga nafta dhe gazi sesa para luftës, thotë një zyrtar amerikan

09.06.2022 21:53

Rusia ka të ngjarë të gjenerojë më shumë të ardhura nga lëndët djegëse fosile tani sesa përpara pushtimit të Ukrainës, pasi rritja e çmimeve botërore neutralizon përpjekjet perëndimore për të reduktuar shitjet ruse, tha sot këshilltari amerikan për sigurinë e energjisë, Amos Hochstein.

"Nuk mund ta mohoj"

"Unë nuk mund ta mohoj këtë," tha Hochstein në një seancë dëgjimore në Nënkomisionin e Senatit për Evropën dhe Bashkëpunimin e Sigurisë Rajonale kur u pyet nëse Moska po fitonte më shumë para nga shitja e naftës dhe gazit të saj tani sesa disa muaj para shpërthimit të luftës. .

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kanë rënë dakord të ndalojnë importin e lëndëve djegëse fosile ruse dhe kanë vendosur sanksione ndaj Moskës për pushtimin e Ukrainës.

Megjithëse këto lëvizje kanë reduktuar tregtinë globale të energjisë ruse, ato kanë kontribuar gjithashtu në rritjen e çmimeve globale të naftës dhe gazit. Çmimi i një fuçi nafte të enjten ishte 123 dollarë, më i larti në tre muajt e fundit.

"Kërkesa për naftë më e fortë se sa parashikohej"

Hochstein tha se kërkesa për naftë në botë pas pandemisë Covid-19 ishte "shumë më e lartë, më e fortë nga sa kishte parashikuar dikush".

Rusia ishte në gjendje të shesë më shumë lëndë të para për klientët e tjerë në të njëjtën kohë, duke përfshirë konsumatorët e mëdhenj të energjisë si Kina dhe India, me zbritje të mëdha në krahasim me furnizuesit e tjerë.

Hochstein tha se megjithëse çmimi i lëndëve të para ruse për Kinën dhe Indinë është më i ulët në krahasim me lëndët e para nga vendet e tjera, rritja globale e çmimeve të tregut do të thotë se të ardhurat ruse tani janë shumë më të larta.

India bleu dy herë më shumë naftë ruse në maj sesa në prill, me një rekord 840,000 fuçi në ditë, e cila ka të ngjarë të rritet përsëri në qershor, sipas firmës konsulente Kpler. /Nacionale/

 

Tjera nga autori:
1