<b></b>

"Shtëpia" më e madhe e avionëve në botë, aty janë pothuajse 4000 avionë

11.06.2022 21:16

Çfarë ndodh kur një avion nuk është më i nevojshëm dhe motorët e tij fiken dhe lihen të ftohen për herë të fundit? Çfarë vjen pas kësaj?

Linjat ajrore mund të vendosin avionë në pension ose në muzetë e aviacionit, si Concorde ose Tupolev Tu-144, por shumica e avionëve të tillë përfundojnë në "varreza" pasi dalin në pension. Mijëra avionë, për shembull, mbahen në këtë fushë të madhe në jugperëndim të Shteteve të Bashkuara.

Nëse do të udhëtonit përgjatë rrugës South Kolb në Tucson, Arizona, do të vini re se shtëpitë ia lënë vendin diçkaje shumë të çuditshme: rreshtat e avionëve, që variojnë në madhësi të ndryshme, të shtrirë të gjithë të palëvizshëm dhe në qetësi në diellin flakërues të shkretëtirës.

Ky është vendi më i madh i ruajtjes së avionëve në botë i quajtur Grupi 309 i Mirëmbajtjes dhe Rigjenerimit të Hapësirës Ajrore (309th AMARG), i njohur shpesh si Boneyard.

I rregulluar mbi rreth 2,600 hektarë (10,5 kilometra katrorë), ky vend është shtëpia e pothuajse 4,000 avionëve dhe 13 automjeteve të hapësirës ajrore nga Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara, ushtria, rojet bregdetare, marina, trupat detare dhe Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA). sipas Airplane Boneyards.

Megjithëse strehon lloje të ndryshme avionësh, pjesa më e madhe e avionëve të ruajtur në Davis-Monthan i përkasin aviacionit ushtarak.

Ndërsa disa duken të jenë krejt të reja, të tjerat janë të mbuluara me mbulesa mbrojtëse për të mbajtur larg rërën dhe pluhurin. Jo të gjithë avionët kanë fatin t'i mbijetojnë daljes në pension në një copë, pasi brenda hangareve, disa avionë janë reduktuar në kuti me pjesë rezervë, gati për t'u dërguar në vende të ndryshme anembanë globit për t'i dhënë dorën avionëve të tjerë që të çojnë në përsëri qiej.

Pse Arizona?

Ndonëse Davis-Monthan nuk është i vetmi vendburim i avionëve në botë, ai është deri tani më i madhi, kështu që ju mund të mendoni pse një strukturë magazinimi e kësaj madhësie ndodhet në Tucson.

Ka disa arsye për këtë. Para së gjithash, kushtet klimatike në Arizona, me nxehtësinë e saj të thatë dhe lagështinë e ulët, nënkuptojnë se avionëve u duhet më shumë kohë për t'u ndryshkur dhe degraduar, duke i bërë ata më pak të ndjeshëm ndaj korrozionit dhe duke e bërë më të lehtë mbajtjen e tyre në gjendjen e duhur të punës. Për më tepër, shkretëtirat ofrojnë një hapësirë ​​të madhe për një çmim të përballueshëm, që do të thotë se të interesuarit për shërbimin e tyre kursejnë shumë para.

Gjeologjia e shkretëtirës me tokën e saj alkaline është gjithashtu mjaft e vështirë për të parandaluar zhytjen e avionëve në tokë. Në këtë mënyrë, aeroplanët mund të parkohen në shkretëtirë pa rampa të reja parkimi të kushtueshme.

Edhe pse shkretëtira është disi si një shtëpi për të "moshuarit" e aviacionit, disa nga ditët e fluturimit të avionëve janë ende përpara tyre.

Nëse një aeroplan do të fluturojë përsëri, ai kujdeset në ruajtje nga teknikët e objektit, të cilët sigurohen që të gjitha hyrjet në avion të jenë të mbyllura për të mbajtur jashtë papastërtitë, pluhurin dhe kafshët e egra. Ata përdorin rregullisht motorë dhe pajisje të tjera për të siguruar që gjithçka të funksionojë pa probleme.

Më shumë avionë janë detyruar të ulen në varreza si rezultat i pandemisë COVID-19 se çdo dukuri tjetër në historinë e fundit. 

Gjatë një prej majave të pandemisë në vitin 2020, Victorville, Kaliforni, e cila ka një nga parkingjet më të mëdha të avionëve në botë, u filmua duke treguar avionë të parkuar nga afër. /Nacionale/

 

Tjera nga autori:
1