<b></b> Sipas projekt-kushtetutës së re, Tunizia mund të refuzojë Islamin si fenë e saj zyrtare

Sipas projekt-kushtetutës së re, Tunizia mund të refuzojë Islamin si fenë e saj zyrtare

21.06.2022 22:51

Presidenti tunizian Kais Saied konfirmoi sot se drafti i kushtetutës që do të hidhet në referendum më 25 korrik nuk do të thotë se feja zyrtare e shtetit është Islami.

"Kushtetuta e ardhshme e Tunizisë nuk do të përmend një shtet me Islamin si fe, por që i përket një komuniteti të umetit feja e të cilit është Islami", u tha ai gazetarëve në aeroportin e Tunizisë. “Umeti dhe shteti janë dy gjëra të ndryshme”.

Saied dorëzoi një draft të një kushtetute të re dje, një hap kyç në përpjekjen e tij për të futur një organizatë të re në shtet, pasi ai hoqi qeverinë korrikun e kaluar dhe mori pushtetin. Kundërshtarët e tij politikë thonë se Sayed kreu një grusht shteti, shkruan portali Arabnews.

"Çdo referencë për Islamin do të hiqet"

Sadeq Belaid, një ekspert ligjor që kryesoi komitetin e projekt-kushtetutës, i tha AFP më herët se çdo referencë ndaj Islamit do të hiqej nga kushtetuta dhe si një sfidë për partitë islamiste.

Neni i parë i kushtetutës së vitit 2014, si kushtetuta e mëparshme e vitit 1959, e përcaktoi këtë vend të Afrikës së Veriut si një "shtet të lirë, të pavarur dhe sovran. Islami është feja e tij dhe gjuha e tij është arabishtja".

Dokumenti i vitit 2014 ishte produkt i një kompromisi të arritur me vështirësi midis partisë islamike Ennahda dhe rivalëve të saj laikë tre vjet pas një kryengritjeje që rrëzoi diktatorin Zina El Abidine Ben Ali.

Tunizianët janë të ndarë rreth mbështetjes për presidentin

Presidenti Saied duhet të miratojë zyrtarisht tekstin e ri të kushtetutës, të krijuar përmes një "dialogu kombëtar" që nuk përfshin forcat opozitare, deri në fund të qershorit. 

Lëvizjet e tij u përshëndetën nga disa tunizianë të lodhur nga sistemi i korruptuar dhe shpesh kaotik post-revolucionar, por të tjerë paralajmëruan se vendi po kthehej në autokraci.

Saied ka kërkuar prej kohësh një sistem presidencial që ai thotë se do të shmangte pengesat e shpeshta që ndodhin në sistemin parlamentar-presidencial. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1