<b></b> Sllovakia mbështet ambicien e Ukrainës për në BE pa procedura të përshpejtuara

Sllovakia mbështet ambicien e Ukrainës për në BE pa procedura të përshpejtuara

14.06.2022 09:35

Kryeministri sllovak Eduard Heger ka thënë se mbështet ambiciet e Ukrainës për t'u bërë anëtare e BE-së, por nuk duhet të ketë "asnjë rrugë të shkurtër", tha ai pas takimit me kancelarin gjerman Olaf Scholz në Berlin.

Heger u takua me Scholz në Berlin të hënën (13 qershor) në vizitën e parë dypalëshe të një kryeministri sllovak në Berlin në katër vitet e fundit. Krahas anëtarësimit të Ukrainës në BE, kryeministri diskutoi bashkëpunimin për energjinë dhe sigurinë.

Për energjinë, Heger i kërkoi Sholz-it solidaritet në rast se importet e gazit ndërpriten papritmas, duke treguar se Sllovakia duhet të "sigurohet që partnerët e saj do të ndihmojnë në rast të ndalimit të papritur të importeve të gazit". Sllovakia është e interesuar për kapacitetet e një terminali LNG, të cilin Gjermania planifikon ta ndërtojë.

Heger tha gjithashtu se Gjermania ka qenë prej kohësh një partner i rëndësishëm në ekonomi dhe politikë dhe së fundmi është bërë një partner i sigurisë.

Gjermania, së bashku me Holandën, dërgoi sistemin e mbrojtjes ajrore Patriot në Sllovaki në prill, duke ia mundësuar Sllovakisë të dërgojë sistemin e saj të vjetër të mbrojtjes ajrore S-300 në Ukrainë. Heger i kërkoi Sholz-it të linte Ukrainën të mbante sistemin Patriot "derisa të jetë e nevojshme", për të cilën Sholz u përgjigj se Gjermania e konsideron ofrimin e sistemit Patriot për Sllovakinë si ndihmë afatgjatë.

Gjatë udhëtimit të tij, Scholz tha gjithashtu se “Gjermania dëshiron të mbrojë NATO-n dhe kjo është arsyeja pse ne po përpiqemi të jemi të pranishëm në pjesën lindore të NATO-s”. Gjermania do të “mbrojë çdo centimetër të tokës së NATO-s nëse është e nevojshme”, shtoi ai.

Kryeministri çek foli gjithashtu për më shumë marrëveshje shkëmbimesh si ajo e kryer për sistemin Patriot të destinuar për Ukrainën.

"Ne po diskutojmë një marrëveshje ku Gjermania do të na siguronte automjete të blinduara dhe më pas do t'i dërgonim pajisjet tona Ukrainës," shpjegoi Heger.

 

Tjera nga autori:
1