<b></b> Socialdemokratët e mbështesin aplikimin e Suedisë në NATO, mirëpo nuk duan armë bërthamore

Socialdemokratët e mbështesin aplikimin e Suedisë në NATO, mirëpo nuk duan armë bërthamore

16.05.2022 15:00

Në një lëvizje historike, bordi i partisë socialdemokrate në Suedi ka thënë se e mbështesin aplikimin e vendit në NATO me "rezerva të njëanshme kundër vendosjes së armëve bërthamore".

Pas një takimi të jashtëzakonshëm të bordit të partisë i cili u mbajt dje (15 maj), partia në pushtet Social Demokrate njoftoi zyrtarisht se mbështet bashkimin me NATO-n, duke u zhvendosur nga politika e tyre e gjatë e mos-angazhimit dhe neutralitetit.

Megjithatë, partia do të "punojë për të siguruar që Suedia, nëse aplikimi miratohet nga NATO, të shprehë rezerva të njëanshme kundër vendosjes së armëve bërthamore dhe bazave të përhershme në territorin suedez", thuhet në njoftimin për shtyp të partisë.

Vendimi u mor pas një takimi të jashtëzakonshëm të bordit të partisë të dielën (15 maj). Sipas burimeve të Expressen, vendimi është marrë pa votim dhe asnjë anëtar nuk ka shprehur rezerva.

“Në situatën që është krijuar, është e natyrshme që ne duhet të zgjedhim të bashkohemi me NATO-n”, ka thënë ministri i Mbrojtjes, Peter Hultqvist, i cili më parë kishte kundërshtuar anëtarësimin në NATO.

“Sot, socialdemokratët suedezë morën një vendim historik për t'i thënë po një aplikimi për anëtarësim në NATO. Pushtimi rus i Ukrainës ka përkeqësuar situatën e sigurisë për Suedinë dhe Evropën në tërësi”, ka shkruar ministrja e Jashtme, Ann Linde, në Twitter.

“Ne socialdemokratët besojmë se gjëja më e mirë për sigurinë e Suedisë dhe popullit suedez është që ne të bashkohemi me NATO-n”, tha kryeministrja Magdalena Andersson në një konferencë për shtyp pas vendimit historik të NATO-s të partisë.

Vendimi “është marrë pas shqyrtimit të kujdesshëm”, tha kryeministrja

Suedia dhe populli suedez "jetojnë në një realitet të ri dhe të rrezikshëm", në të cilin "ne besojmë se Suedia ka nevojë për garancitë e sigurisë që vijnë me anëtarësimin në NATO", tha ajo.

Andersson deklaroi më tej se Suedia do të ishte e pambrojtur gjatë procesit të aplikimit në NATO dhe u kërkoi suedezëve të kërkonin informacion nga burime të besueshme.

“Ne nuk mund të përjashtojmë përpjekjet ruse për të na frikësuar. Mbani një kokë të ftohtë përballë përpjekjeve për të frikësuar dhe përçarë,” tha ajo, duke e quajtur dialogun me Finlandën “të paçmuar” pasi e ardhmja e vendeve është “të ndërthurura ngushtë”.

Plani suedez tani është të paraqesë një aplikim për NATO-n të martën (17 maj) së bashku me Finlandën, pas votimit që pritet të bëhet sot në Riksdagun suedez, ku shumica dërrmuese e partive suedeze mbështesin anëtarësimin në NATO.

Nëse miratohet nga parlamenti, kërkesa do t'i dërgohet Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg.

Tjera nga autori:
1