<b></b> Sofja dënon djegien e qendrës kulturore bullgare në Maqedoninë e Veriut

Sofja dënon djegien e qendrës kulturore bullgare në Maqedoninë e Veriut

06.06.2022 12:28

Autoritetet bullgare dënuan atë që ata e quajtën djegie e qëllimshme e qendrës kulturore bullgare në Maqedoninë e Veriut të shtunën në mëngjes.

Qendra kulturore Ivan Mihailov u hap në Manastir, Maqedonia e Veriut në prill. Ndërsa Mihailov konsiderohet një hero kombëtar në Bullgari, në Maqedoninë e Veriut dhe nga shumë historianë, ai konsiderohet aleat i nazistëve.

Mihailov nuk e njohu identitetin maqedonas dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai jetoi për ca kohë në Zagreb me Ante Pavelic, kreun e një organizate fashiste dhe më vonë udhëheqës i shtetit kroat që ishte kukull naziste. Më pas ai u përpoq të formonte një shtet të ngjashëm në Maqedoninë e Veriut, por dështoi, shkruan Euractiv.

Maqedonasit kundërshtuan ashpër emërtimin e qendrës kulturore, në hapjen e së cilës morën pjesë zyrtarë të lartë bullgarë.

Pas djegies së qendrës të shtunën, Ministria e Jashtme bullgare i dorëzoi një notë proteste kreut të përkohshëm të Ambasadës së Republikës së Maqedonisë së Veriut në Sofje, Vladimir Krastevski.

Të nesërmen, ministri i Jashtëm maqedonas Bujar Osmani tha se incidenti nuk ndikoi në dinamikën dhe atmosferën e bisedimeve me Bullgarinë, e cila vazhdon të bllokojë kërkesën e Shkupit për anëtarësim në BE.

Kryeministri i Bullgarisë Kiril Petkov e quajti zjarrin "një përpjekje për të provokuar dhe destabilizuar marrëdhëniet tona me fqinjët tanë", duke shtuar se qeveria e tij do të vazhdojë të punojë për të mbrojtur të drejtat e komunitetit bullgar në Maqedoninë e Veriut.

Petkov pret që autoritetet maqedonase të ndërmarrin veprime ndëshkuese ndaj autorëve të zjarrit. "E ardhmja e rajonit nuk duhet të mbahet peng i përpjekjeve për të destabilizuar grupet margjinale keqdashëse," tha Petkov.

Për presidentin e Bullgarisë, Rumen Radev, “ky është një tjetër provokim, pjesë e fushatës së gjatë antibullgare në Maqedoninë e Veriut”, që ai tha se ishte toleruar nga autoritetet në Maqedoninë e Veriut.

Regjistrimi i qytetarëve me identitet bullgar në kushtetutën e vendit si popull shtet-ndërtues dhe sigurimi i garancive të sigurta dhe të pakthyeshme për tejkalimin e gjuhës së urrejtjes janë kushtet më të rëndësishme për heqjen e vetos në procesin e negociatave për anëtarësim në BE, tha ai.

Në kohën e incidentit, Ministrja e Jashtme bullgare Teodora Genchovska ishte duke vizituar Shkupin dhe vizitoi qendrën kulturore në Manastir pasi u dogj ajo. Qendra e cila u hap zyrtarisht më 17 prill, ishte inauguruar nga Petkov dhe nënpresidentja, Iliana Yotova.

Tjera nga autori:
1