<b></b> Ukraina dhe siguria energjetike ndër prioritetet kryesore për Presidencën Çeke të BE-së

Ukraina dhe siguria energjetike ndër prioritetet kryesore për Presidencën Çeke të BE-së

16.06.2022 12:22

Qeveria çeke ka paraqitur prioritetet e saj për Presidencën e saj të ardhshme të BE-së, duke vënë në plan të parë çështjet e statusit të kandidatit të Ukrainës në BE, së bashku me sigurinë energjetike.

Pushtimi i Rusisë në Ukrainë është thelbësor për Presidencën Çeke të Këshillit të BE-së, si në aspektin e ofrimit të mbështetjes humanitare për vendin, ashtu edhe në drejtim të shtytjes për dhënien e statusit të kandidatit për në BE të Ukrainës.

Republika Çeke ka qenë ndër promotorët më të zëshëm të statusit të kandidaturës për Ukrainën që nga fillimi i luftës, së bashku me Poloninë dhe shtetet baltike, dhe ka deklaruar synimin e saj për të përdorur presidencën për të "punuar në favor të arritjes së një konsensusi" mbi këtë çështje. Ministri çek i Çështjeve të BE-së Mikuláš Bek kohët e fundit tha për mediat çeke se ai besonte se ka mbështetje të gjerë për një gjë të tillë.

Presidenca do të mbështesë gjithashtu "përdorimin e mëtejshëm të instrumenteve të BE-së për furnizimet me armë në Ukrainë". Gjatë prezantimit të prioriteteve të Presidencës, kryeministri çek Petr Fiala (ODS, ECR), tha: “Ajo që duhet të bëjmë për t'i dhënë fund luftës është e qartë. Ushtroni presion mbi Rusinë, ruani unitetin evropian, vazhdoni të mbështesni Ukrainën dhe përpiquni të siguroni që planet agresive të Vladimir Putin të mos kenë sukses”, raporton Euractiv.

Fiala theksoi gjithashtu nevojën për solidaritet në të gjithë bllokun për t'u marrë me fluksin e refugjatëve ukrainas, nga të cilët Republika Çeke ka marrë mbi 350,000. Në bashkëpunim me Komisionin Evropian, presidenca do të fokusohet në shpërndarjen e fondeve të mjaftueshme për shtetet anëtare, organizatat dhe aktorët e shoqërisë civile përkatëse që merren me krizën.

Për më tepër, Presidenca çeke shpreson të organizojë një samit BE-Ukrainë në tetor 2022, ku do të marrë pjesë personalisht presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy, në varësi të situatës së sigurisë në vend në atë kohë.

Praga gjithashtu dëshiron të sigurojë zbatimin dhe zbatimin efektiv të sanksioneve të vendosura sërish nga Rusia dhe të mbështesë hetimin e krimeve të luftës në bashkëpunim me Gjykatën Penale Ndërkombëtare.

 

Siguria e energjisë duhet të përfshijë projektet bërthamore

Një tjetër prioritet kyç i Presidencës Çeke do të jetë shtytja për zhvillimin e infrastrukturës energjetike dhe ndërtimi i qëndrueshmërisë së sektorit energjetik të BE-së.

Praga ka konfirmuar mbështetjen e plotë të paketave legjislative të BE-së Fit for 55 dhe REPowerEU, duke përfshirë të gjitha masat e nevojshme për t'i dhënë fund varësisë së Evropës nga importet ruse të energjisë deri në vitin 2027.

“E fundit por jo më pak e rëndësishme, Presidenca Çeke do të fokusohet në rolin e energjisë bërthamore në garantimin e sigurisë energjetike të BE-së dhe përmbushjen e synimeve të BE-së për klimën”, shkruan dokumenti zyrtar, i paraqitur më 15 qershor.

Roli i energjisë bërthamore brenda BE-së ka qenë një temë e debatuar shumë kohët e fundit, pasi të martën (14 qershor) dy komitete të Parlamentit Evropian kërkuan të bllokonin energjinë bërthamore dhe gazin nga taksonomia e gjelbër e BE-së, siç u propozua në aktin e deleguar të Komisionit.

Tjera nga autori:
1