<b></b> Ukraina i kërkon Bullgarisë armë të rënda

Ukraina i kërkon Bullgarisë armë të rënda

07.06.2022 09:27

Sipas një note diplomatike të dërguar nga ambasadori ukrainas në Bullgari Vitaly Moskalenko, Ukraina i ka kërkuar qeverisë bullgare t'i sigurojë vendit armë të rënda për t'iu kundërvënë ofensivës ruse në Donbas.

Ukraina njoftoi në fillim të majit se nuk kishte nevojë për armë bullgare dhe i kërkoi vendit vetëm riparimin e tankeve në impiantet ushtarake bullgare.

Megjithatë, situata në Ukrainë tani ka ndryshuar dhe vendi ka nevojë të madhe për armë të rënda, mortaja dhe sisteme raketore, tha Moskalenko.

"Tani është koha kur ne kemi nevojë për armët që ka Bullgaria," tha Moskalenko për bTV. “Bullgaria ka rreth 140 obus të rëndë, po aq mortaja dhe sisteme raketore,” tha ai.

Një muaj më parë, pas tensioneve serioze në koalicionin qeverisës, parlamenti vendosi që Bullgaria do të ndihmonte Ukrainën me riparimet e armëve, duke i dhënë qeverisë mandatin për të ofruar ndihmë ushtarako-teknike për Kievin, e cila përfshin riparimin e tankeve ukrainase dhe nuk lejon dërgimin të armëve dhe municioneve.

“Ukrainasit e perceptojnë Bullgarinë si një vend mik që ofron ndihmë. Por ka gjithmonë një "por", tha Moskalenko. “Aktualisht kemi luftime shumë serioze në Donbas, ku artileria ruse tejkalon 20 herë artilerinë ukrainase”, shtoi ai.

Bullgaria nuk dërgon armë direkt në Ukrainë, por jozyrtarisht fabrikat ushtarake bullgare janë furnizuesi kryesor i municioneve për ushtrinë ukrainase, ndërsa transaksionet bëhen me ndërmjetës.

Megjithëse partia udhëheqëse në koalicionin qeverisës për "Ndryshimi vazhdon" ka komentuar se nevojiten më shumë informacione mbi kërkesën e Ukrainës përpara se të ndërmerren veprime, ka thënë zëvendëskryeministrja dhe ministrja e ekonomisë dhe udhëheqësja e Partisë Socialiste Bullgare pro-ruse, Cornelia Ninova, duke e hedhur poshtë kërkesën e Ukrainës.

Ninova iu referua vendimit të parlamentit se Bullgaria do të ndihmojë Ukrainën me kujdesin për refugjatët, mbështetjen për anëtarësimin në BE dhe riparimin e pajisjeve ushtarake.

Kreu i partisë nacionaliste proruse Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, ka deklaruar hapur se “vetë akti i ambasadorit ukrainas është i pacipë” dhe diplomati duhet të shpallet persona non grata dhe të dëbohet nga Bullgaria.

Tjera nga autori:
1