<b></b> Von der Leyen kërkon solidaritet për ta përballuar krizën ushqimore

Von der Leyen kërkon solidaritet për ta përballuar krizën ushqimore

09.06.2022 11:37

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, ka bërë thirrje për shfaqje të solidaritetit global për të përballuar pasigurinë ushqimore të shkaktuar nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, duke u kërkuar shteteve të mbajnë tregtinë të hapur ndërsa premton mbështetjen e BE-së për vendet më të cenueshme.

Pas pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt, zinxhiri global i furnizimit është rrënuar nga pasiguria, veçanërisht në lidhje me grurin, drithërat dhe vajrat ushqimorë.

Si i tillë, konflikti, së bashku me një kombinim vdekjeprurës të pasojave të pandemisë COVID-19 dhe ndikimin në rritje të ndryshimeve klimatike, parashikohet të shtyjë rreth 275 milionë njerëz në rrezik të lartë të pasigurisë ushqimore në të gjithë botën.

"Dhe në një botë inflacioniste, ky rrezik dhe ato shifra mund të dalin shpejt jashtë kontrollit," paralajmëroi von der Leyen gjatë një fjalimi në seancën plenare evropiane të mërkurën (8 qershor), duke shtuar se ne nuk duhet të kemi "asnjë iluzion për sfidën përpara”.

Sipas Presidentes së Komisionit, partnerët botërorë presin që BE-ja dhe ekonomitë e tjera të mëdha të rriten për të treguar "të njëjtën vendosmëri dhe solidaritet siç kemi treguar ndaj Ukrainës, kur është fjala për trajtimin e krizës së sigurisë ushqimore".

"Dhe kjo është pikërisht ajo që ne do të bëjmë përmes përgjigjes sonë dhe përmes punës sonë brenda G7 dhe me partnerë të tjerë," premtoi ajo.

Për ta bërë këtë, von der Leyen përcaktoi një plan veprimi me katër pika, e para prej të cilave përfshin mbajtjen e tregjeve të hapura pa kufizime apo kontrolle të eksportit, në mënyrë që tregtia të vazhdojë  rrjedhën.

"Bashkimi Evropian vazhdon eksportet e tij të ushqimit, dhe po ashtu duhet të gjithë të tjerët," tha ajo.

Kjo përfshin gjithashtu shtimin e punës në të ashtuquajturat 'rrugë solidaritetit': krijimi i rrugëve alternative të logjistikës duke përdorur të gjitha mënyrat përkatëse të transportit për të siguruar që drithërat e bllokuara në Ukrainë të dalin në treg sa më shpejt të jetë e mundur.

Megjithatë, Presidenti pranoi se kjo do të ketë ndikim të kufizuar pa akses në portet e Detit të Zi të Ukrainës.

"Ne kemi nevojë për [këto porte] të funksionojnë përsëri sepse shumica e grurit ukrainas mund të eksportohet në kohë vetëm përmes rrugës së Detit të Zi," theksoi ajo.

Tjera nga autori:
1