<b></b> Zyrtarët e BE-së do të votojnë për ndalimin e makinave të reja me naftë e benzinë

Zyrtarët e BE-së do të votojnë për ndalimin e makinave të reja me naftë e benzinë

08.06.2022 17:46

E ardhmja e transportit të makinave në Evropë mund të bëhet më e qartë dhe më e pastër, ditën e mërkurë, kur Parlamenti Evropian do të vendosë nëse do të ndalojë automjetet me motor me djegie duke filluar nga mesi i dekadës së ardhshme.

Votimi i planifikuar i asamblesë së Bashkimit Evropian më vonë në Strasburg, Francë, është pjesë e projektligjit të BE-së për të rritur luftën kundër ngrohjes globale. E makinat përbëjnë rreth 12% të emetimeve të gazeve serrë që fajësohen për ndryshimet klimatike.

Në qendër të vëmendjes është një dispozitë që do t'i detyronte prodhuesit e automjeteve të ulin emetimet e dioksidit të karbonit me 100% në vitin 2035, një hap që do të përbënte një ndalim të BE-së atë vit për shitjen e makinave të reja me benzinë ​​ose naftë.

Ndërkohë, industria e makinave dhe disa zëra politikë kërkojnë një tranzicion pak më gradual drejt flotës plotësisht elektrike, me një reduktim prej 90% të CO2 në 2035 si një kompromis të mundshëm.

Gjithashtu në tryezë është një ulje e propozuar prej 55% e CO2 nga makinat në 2030 krahasuar me 2021. Ligji i BE-së tashmë kërkon që prodhuesit e makinave të ulin CO2 me 37.5% mesatarisht në 2030 krahasuar me vitin e kaluar.

Por, çfarëdo që parlamenti prej 705 vendesh të vendosë për reduktimin e emetimeve për automjetet, një marrëveshje përfundimtare e BE-së do të vijë vetëm pasi që qeveritë në vendet e BE-së të japin gjithashtu verdiktin e tyre në javët ose muajt e ardhshëm.

Projektligji për makinat më të pastra është pjesë e një pakete legjislacioni evropian të propozuar që do të zvogëlojë gazet serë të BE-së me 55% në 2030 krahasuar me vitin 1990.

Tjera nga autori:
1