<b></b> Ideja e madhe: A duhet t'i themi PO një shoqërie pa para kesh?

Ideja e madhe: A duhet t'i themi PO një shoqërie pa para kesh?

20.04.2022 17:12

Për ata që nuk munden të kenë qasje në bankë ose të kryejn një shërbim dixhital – çfarë zgjidhje do të gjejnë në një të ardhme pa para?

Mes entuziazmit vazhdimisht në rritje – për blerjet në internet, lehtësisë dhe shpejtësisë me të cilën mund të bëjmë tani transferta elektronike bankare, dhe rritjes së numrit të kartave dhe përdorimit së kuletave dixhitale, gjithnjë e më shumë, shumica prej nesh po i shmangen parave fizike. Ky është ende një trend relativisht i ri. Kartat tejkaluan vetëm paratë e gatshme pasi konsumatorët preferonin mënyrën e pagesës në MB në 2017 - me 40% të transaksioneve pa kontakt. Zhvendosja ka qenë jashtëzakonisht e shpejtë.

Përparësitë e mëdha të pagesave pa para janë se ato nuk nxjerrin probleme, janë efikase dhe të përshtatshme. Kjo është e qartë se ka shumë rëndësi për ne. Por a ka qenë vendimi ynë për t'i adoptuar këto zakone të reja, apo kemi hyrë në gjumë në to, me pak ndihmë nga ata që kanë përfituar?

E vërteta është pak nga të dyja. Tregtarët janë të prirur të ulin koston dhe të rrisin shpenzimet: sa më pak fërkime të përjetojmë në fund, aq më pak ka mundësi për mendime të dyta. Ofruesit e pagesave u shesin pajisjet dhe shërbimet e tyre tregtarëve, kështu që oreksi i tregtarëve është konsiderata e tyre kryesore.

Nga ana tjetër, jemi ne ata që kemi zgjedhur të përdorim kartat dhe të angazhohemi në tregtinë elektronike. Nëse ju kujtohet se po luftonit me kufizimet e eBay në ditët e "Grumbullimit të parave të gatshme", do ta dini se ajo që dëshironit vërtet ishte PayPal.

Por a ka të meta në këtë nivel komoditeti? Po sikur zgjedhja jonë për të braktisur paratë e gatshme është duke i ndjekur ato mbi një shkëmb, dhe çfarë do të thotë kjo? Banka e Anglisë është angazhuar të vërë para fizike të disponueshme "për sa kohë që ka kërkesë për të". Me sa duket, nëse kërkesa pushon, Banka do të ndalojë.

Trajtimi i parave të gatshme paraqet kosto të larta fikse; Nuk ka rëndësi nëse do të dërgoni 500 £ në kartëmonedha 20 £ në një ATM ose 50,000 £, kostot e shoferit, sigurisë dhe karburantit janë të njëjta.

Në mënyrë të ngjashme, nëse një dyqan merr vetëm 5 £ para në ditë, pronari duhet të mbajë para, të mbajë një çmim, të llogarisë për pagesat me para në dorë dhe t'i depozitojë ato para në një bankë.

Sa më pak të përdorim para në dorë, aq më i lartë është kostoja e trajtimit të tij, që do të thotë se më pak tregtarë do ta pranojnë atë dhe më pak ATM do ta shpërndajnë atë. Përpara se ta kuptoni, kërkesa që po monitoron Banka mund të jetë ‘avulluar’ thjesht.

A duhet të kujdesemi? Epo, anulimi i parave të gatshme ka më shumë se disa pasoja. Shumë nga të rinjtë tanë mësojnë për paratë duke i përdorur ato, shumë nga të moshuarit tanë ndihen rehat vetëm duke i përdorur ato, ndërsa ata me një buxhet të kufizuar mendojnë se kjo ndihmon në menaxhimin e të ardhurave të tyre.

Të na duhet të ‘nxjerrrim’ xhepat ose të rrëmojmë në çanta – na bën më të vetëdijshëm për atë që po shpenzojmë sesa të ‘zvarrisim’ ose të klikojmë.

 

 

Pastaj ka përfshirje. Vërtetë, paratë e gatshme janë të pasigurta; mbajtësit e parave të gatshme humbasin interesin dhe nuk janë në gjendje të krijojnë histori financiare, të cilat janë thelbësore për të pasur akses në një gamë më të gjerë shërbimesh financiare.

Kjo është arsyeja pse "përfshirja financiare" zakonisht nënkupton nxjerrjen e njerëzve nga ekzistenca e bazuar në para dhe në sektorin formal.

Për ata që nuk munden ose nuk do të hyjnë në bankë ose të përdorin rrugët dixhitale, çfarë ndodh në një të ardhme pa para?

Vlerësohet se ka rreth 1.3 milionë të rritur "të pabankuar" në Mbretërinë e Bashkuar dhe shumë të tjerë që nuk kanë besim ose akses dixhital. Jo të gjithë janë të lumtur ose në gjendje të përdorin një kartë, aq më pak për të blerë tani dhe për të paguar më vonë. Paratë mund të jenë të pista, të shtrenjta dhe të pasigurta.

Mund të ndihmojë dhe përkrahin kriminelin dhe të korruptuarin, por është gjithashtu lirisht i aksesueshëm për të gjithë.

Kjo aksesueshmëri ka anën pozitive dhe negative të parave të gatshme. Është në dispozicion si për ‘djemtë e këqij’ ashtu edhe për ‘djemtë e mirë’. Paraja fizike mund të jetë duke luajtur një rol gjithnjë e në tkurrje – në ekonominë legjitime, por ende luan një rol të madh në ekonominë e fshehtë; ndërkohë që numri i transaksioneve ligjore që përfshijnë para në dorë është në rënie, vëllimi dhe vlera e kartëmonedhave në qarkullim po rritet.

Pra, krahas tregtarëve dhe ofruesve të pagesave që shpresojnë për kosto të reduktuara, rritje të shpenzimeve dhe grumbullime të pasura të të dhënave për klientët, zbatuesit e ligjit dhe mbledhësit e taksave gjithashtu mund të falen për brohoritjen për revolucionin pa para.

Argumentet ekonomike dhe zbatuese kundër parave të gatshme mund të grumbullohen mirë, por një pagesë nuk është vetëm një akt ekonomik ose administrativ; është një çështje sociale që varet nga pranimi i përbashkët i dy palëve për një monedhë dhe mënyra e dhënies së saj. Me para të gatshme, ky akt social kufizohet në dy palë – paguesi dhe përfituesi – dhe është privat mes tyre. Anasjelltas, pagesat dixhitale lënë një mori gjurmësh – gjurmë që grumbullohen në depo të mëdha informacioni rreth nesh.

Në varësi të mënyrës se si paguani, ky regjistrim mund të jetë pak a shumë i gjerë dhe mund të jetë i dukshëm për një ose disa organizata. Ai mund të përmbajë informacion që tregon se kush jeni, ku keni qenë, sa keni shpenzuar, çfarë keni blerë dhe nga kush. Telefoni juaj inteligjent mund të zbulojë po aq informacione, nëse jo më shumë, por gjithsesi është e mundur ta lini pajisjen tuaj në shtëpi, apo edhe të qëndroni pa të.

‘Braktisja’ e idesë së parave të gatshme mund të mos jetë një shqetësim i madh nëse nuk jeni shumë i shqetësuar për gjurmimin dhe shënjestrimin e reklamave, por a jeni gati të kënaqeni me një botë në të cilën çdo transaksion regjistrohet dhe, sipas definicionit është i kontrollueshëm? Mendoni për këtë herën tjetër që të zgjidhni mënyrën e pagesës, sepse sa herë që kaloni pa para, vendimi juaj po ndihmon në formësimin e së ardhmes sonë kolektive. Mund të vijë një kohë kur ne të gjithë, për të perifrazuar Lord Bajronin, të kemi arsye për të vajtuar: “Mjerisht! sa shumë publike është e gjithë pasuria!”

Tjera nga autori:
1