<b></b> Monumentaliteti i përditshmërisë: Pavijoni i Kosovës në Venecia me Jakup Ferrin

Monumentaliteti i përditshmërisë: Pavijoni i Kosovës në Venecia me Jakup Ferrin

26.04.2022 13:57

Para 3 ditësh është hapur zyrtarisht Bienalja e Venecias, që është prej organizimeve më të rëndësishme në botën e artit bashkëkohor.

Në këtë Bienale merr pjesë edhe Kosova me një pavijon të veçantë që ekspozon punën e artistit kosovar, Jakup Ferri. Ky është një pavijon që vlen të vizitohet edhe sipas kuratores gjermane Inke Arns, të cilën Gazeta Nacionale e kontaktoi për prononcim. Arns përndryshe, është drejtoreshë e Hartware MedienKunstVerein në Dortmund të Gjermanisë.


Inke Arns

Epo, gjëja e parë që shihni sigurisht është se Pavijoni i Kosovës është shumë i gjallë. Prezantohen punimet e artistit kosovar Jakup Ferri, është një prezantim solo i artistit nga Kosova i quajtur “Monumentaliteti i përditshmërisë”. Prezantimi përbëhet nga Tapete, Qëndisje dhe Piktura. Ne kemi qëndisje dhe piktura figurative që tregojnë skena të jetës së përditshme që kthehen shpejt në situata surreale, gjë që në fakt përshtatet shumë bukur me temën e përgjithshme të bienales së Venecias të këtij viti, dhe më pas kemi tapete abstrakte, në dysheme dhe në rampë, ju e dini. , në gjysmë-tub, të cilat janë bazuar në dizenjot e avatarit të djalit të Jakup Ferrit. Ai luante këtë lojë kompjuterike, "kalimi i kafshëve", dhe për këtë duhet të dizenjosh avatarin tënd, të bësh bluza dhe kapele, e kështu me radhë. Jakupi vendosi të zmadhojë disa nga ato dizajne dhe kjo është arsyeja pse në tapete shihni pikselë të mëdhenj, dyshemeja është plot me piksel. Tapeti dhe qëndisjet janë prodhuar nga gra në Kosovë dhe në Shqipëri, hapësira është shumë e veçantë sepse pranë meje është ulur arkitekti i Pavijonit të Kosovës Filip Niçe. Ne të tre erdhëm në Venecia në shkurt për të parë hapësirën. Problemi ishte që ne nuk na lejohej të përdornim muret, sepse është një monument shumë i mbrojtur, nuk mund të ngjitnim asnjë nga veprat e artit në to dhe nuk mund të varnim asgjë në tavan. Kështu ne morëm një objekt nga një prej veprave të Jakup Ferrit – është një nëndetëse që është një motiv i përsëritur. Ju shihni një familje të lumtur që udhëton në një nëndetëse, pak si Jule Vern dhe ne vendosëm të ndërtonim një nëndetëse të vërtetë, në këtë hapësirë shumë të gjatë (është si një hapësirë 20 metra). Pastaj pamë se nuk do të kishte siguruar sipërfaqe të mjaftueshme për të shfaqur të gjitha punimet dhe më pas thamë “Ta bëjmë nëndetësen edhe më të madhe”. Pra, kur hyn në hapësirë, është si të hysh në nëndetësen e parë të Kosovës, e cila në fakt po shfaqet mes anijeve të marinës italiane këtu në Arsenale, që është një formë e një kantieri detar në Venecia.

Përndryshe, kjo është hera e pestë që Kosova merr pjesë në Bienalen e Venecias. Duke manovruar me materiale të ndryshme Jakup Ferri ka modeluar një botë të veçantë të komunikimit të emocionit e të mendimit. Në punët e tekstilit, siç është shprehur edhe Arns, Ferri ka bashkëpunuar me gra nga Shqipëria, Kosova, Burkina Faso dhe Suriname.

Instalacioni i Ferrit, “Monumentaliteti i përditshmërisë” nga e risjell fokusin te mikroperspektivat, detajet dhe modelet që në përditshmërinë tonë mund t’i injorojmë pavetëdijshëm. Por, në të vërtetë, argumenti që në titull është që monumentale është e përditshmja. Jodomosdo e rëndomta, por ajo nëpër të cilën kalojmë çdo ditë në pritje të një monumentaliteti të momentit.

Tjera nga autori:
1