<b></b> Njihuni me artistin mysliman dhe homoseksual që e përfaqëson Malin e Zi në Bienalen e Venecias të këtij viti

Njihuni me artistin mysliman dhe homoseksual që e përfaqëson Malin e Zi në Bienalen e Venecias të këtij viti

25.04.2022 16:39

Pikëpamja e Dante Buu-së është po aq unike sa edhe pjesët që ai po prodhon për Bienalen e Venecias të këtij viti.

Qëndisjet e tij shumëngjyrëshe janë pjesë skulpturore të ngjitura në shufra metalike fleksibile të cilat mund të manipulohen duke shkaktuar ndryshimin e formës. Vetë Buu i ndryshon vazhdimisht format e tij të të shprehurit. Duke përdorur videon, artin e performancës, fotografinë, tekstin dhe tekstilet, Buu sfidon nocionet e tjetërsimit, seksualitetit, intimitetit dhe identitetit.

Veprat e tij do të përfaqësojnë Malin e Zi në 'Olimpiadën e Botës së Artit' 2022.

“Unë jam artisti i parë me prejardhje myslimane që doli publikisht si homoseksual në Ballkan,” shprehet prerazi Buu. “Është një koncept me formulim specifik që unë përdor. Sigurisht që ka edhe të tjerë dhe nuk po e mohoj ekzistencën e tyre. Është çështja e bërjes së një deklarate për mbarë botën.”

Me prejardhje nga Rozhaja, e cila përqafon kufirin me Serbinë dhe Kosovën, Buu u rrit duke u ndjerë i vetëm, për shkak të homoseksualitetit dhe besimit të tij mysliman. Librat dhe filmat ishin dhe janë ende ngushëllimi i tij.

Vetmia e tij shfaqet në fotografinë "Nëse doni të më qini, nuk keni pse të pretendoni se është për art", në të cilën Buu është mbështjellë nga burra që i ofrojnë të ndezin cigaren e tij. Është një referencë e drejtpërdrejtë për filmin "Malèna" nga Guiseppe Tornatore, në të cilin personazhi i Monica Bellucci-t nxjerr një cigare dhe njerëzit ngarendin për ta ndezur. Në atë moment, ajo vendos të bëhet prostitutë për të mbijetuar. Burri i Malenës dyshohet se është vrarë në luftë, ajo është në vështirësi financiare. Është një moment i shkëlqyer, në sytë e Buu, i vetëfuqizimit.

“Çdo qenie njerëzore në këtë botë është relevante. Nuk ka epërsi të askujt. Fatkeqësisht, ne jetojmë në një botë ku pasuria dikton supremacinë.”

Minoritet në Mal të Zi

Duke iu drejtuar prindërve të tij  kur ishte 14 vjeç, ai e vlerëson mbështetjen e familjes së tij në raport me mbështetjen e ndjenjës së tij për veten. Buu kaloi gjithashtu disa kohë në Sarajevë përpara se të merrte një bursë për artist në rrezik nga Iniciativa Martin Roth, duke mbërritur në Berlin në vitin 2021. Ai ende shkon rregullisht në shtëpi në Rozhaje.

“Unë vij nga dy minoritete në Mal të Zi. Unë jam ngacmuar dhe bullizuar vazhdimisht si fëmijë. Në fakt, nuk ka asnjë ndryshim midis fëmijëve dhe të rriturve në atë mënyrë.”

Nëse doni të më qini, nuk keni pse të pretendoni se është për art (2018) Me mirësjellje, Dante Buu

Buu e konsideron ekzistencën e tij si rezistencë ndaj uniformitetit, një ndjenjë që lind në veprat e tij.

“Unë po e mbroj veten duke marrë parasysh prejardhjen time dhe më pas duke u marrë me botën e artit e cila gjithashtu ka keqpërdorime dhe abuzime me artistët.”

Pasi doli nga margjinat, Buu ka fituar bursa dhe çmime të mëdha. Ai u bë artist në rezidencë në vende të tilla si KulturKontakt Austria dhe Ankara Queer Art Program. Këtë vjeshtë ai do t'i bashkohet CEC ArtsLink në New Orleans.

Së fundmi, ai u zgjodh për një nga rezidencat më të rëndësishme të artit bashkëkohor në Gjermani, Künstlerhaus Bethanien në Berlin. Christoph Tannert, drejtor artistik i Künstlerhaus Bethanien, e quan artin e Buu-së "të vërtetë dhe të bukur".

"Ai e varros veten në plagët e shpirtit", vëren Tannert. "Gjithçka që ai rrezaton është një përulësi pothuajse e butë që ai e tregon ndaj kujtdo që hyn në dialog me të."

Arti i performancës dhe çështjet sociale

Veprat performuese të Buu kanë për qëllim të sfidojnë ndjenjën tonë të intimitetit, si dhe fokusin e botës së artit në prodhim dhe tema. Ai vlerëson performancat e qëndrueshme sepse ato nuk janë thjesht artikuj për t'u blerë ose parë rastësisht pa praninë e artistit. Për Buu, çdo performancë është e ndryshme, e pashprehshme, e pamundur të kopjohet saktësisht.

"Ai është i shtyrë nga një vullnet për të vërtetën që shpesh shkon aq thellë dhe është aq ekzistencial sa e lë njeriun pa fjalë", thotë Tannert.

“Skena ndërkombëtare e artit karakterizohet nga rutina. Dante Buu mbështetet në prishjen e normës.”

Një nga shfaqjet e tij më emocionuese u zhvillua në vitin 2015 në <rotor>, një qendër për artin bashkëkohor në Graz, Austri. I quajtur The Winner Takes It All, ai e paraqet artistin para një videoje duke kënduar në këngën e famshme ABBA me harmoninë e saj melankolike, mbështetur nga dy video të bashkuara: njëra tregon homoseksualët duke kërcyer me gëzim në një klub nate në Nju Jork dhe tjetra, në kontrast të mprehtë, është nga një video në YouTube e një grupi burrash rusë që rrahin një homoseksual.

"Unë jam shumë i mirë me ty dhe ti je kaq i keq me mua" (2021), Buu qëndroi në pozicionin e tij për pesë orë në ditë për 27 ditë Dante Buu / David-Brandt

Dihet se 'gjuetarët e homoseksualëve' rusë i joshin burrat homoseksualë në sulme duke u fshehur në grupet e bisedave të homoseksualëve.

"Është zemërthyese", pranon Buu. “Videoja është njëkohësisht xhelati dhe viktima. Kështu ndodh në jetë. Ne të gjithë kemi përgjegjësi personale ndaj njëri-tjetrit, por unë shoh se njerëzit nuk e kanë. Ka një pikë në videon në YouTube ku një burrë përpiqet të ndalojë rrahjen, pastaj i shpjegojnë pse po e bëjnë këtë dhe ai bashkohet me ta."

Në Bethanien në Berlin, Buu u përball me publikun me dy performanca. Njëri, i quajtur 'dhe ti — a vdes i lumtur?', një shfaqje që ai e përsëriti dy herë në vende të ndryshme të qytetit. Ekspozoi disa nga qëndisjet me të cilat ka punuar që nga viti 2020, ndërsa e ekspozoi veten duke qëndruar në këmbë për 27 ditë, pesë orë në ditë.

"Nëse të zë gjumi, a ke frikë se mund të vdesësh?" (2020) Dante Buu / David Brandt

“Jam i fiksuar pas kohës dhe asaj që ajo do të thotë për veprat e artit. Me performancën shohim kohën, por vepra artistike është e përkohshme. Me qëndisje, ne shohim rezultatin, por kemi një ide të shkurtër të kohës që shkoi në prodhim - e para që e bëra zgjati katër vjet", thotë Buu.

Puna e qëndisur e tij filloi në vitin 2014 pasi babai i tij ra nga një pemë qershie. Ndërsa nëna e tij priste në spital që babai i tij të zgjohej, Buu, i cili ishte dëshmitar që gjyshja, hallat dhe mamaja e tij qëndisnin gjatë gjithë jetës së tyre, filloi një pjesë në të zezë. Përfundoi me gjatësi 2 metra.

Qëndisje dhe klasë në Mal të Zi

“Është një zanat që denigrohet sepse nëse je i varfër në një vend si Mali i Zi, duhet të qëndisësh gjëra, dhe gratë e kanë bërë këtë – është gjithashtu pjesë e prikës së tyre. Është lloji i punës së femrës që bëhet i padukshëm.”

Buu ka ftuar nënën e tij, në pritje të Bienales, të krijojë një qëndisje të re. Ajo fillon në njërin skaj dhe takohen në mes. Ata marrin diku nga tre muaj në vite për të përfunduar në varësi të madhësive të tyre të ndryshme.

“Thjesht i them asaj që të zgjedhë ngjyrat rastësisht dhe të shkojë me ndjenjën e saj. Nuk ka asnjë plan dhe është e vetmja që mund ta bëjë këtë.”

Pesë nga pjesët e Buu do të përfshihen në kontributin e Malit të Zi në Bienalen e Venecias nga prilli deri në nëntor.

Ka qenë një rrugëtim i vështirë nga Rozaja në Bienale, ku puna e Buu-së do të jetë në qendër të vëmendjes ndërkombëtare, por ai mbetet i palëkundur, ngurrues për t'iu përgjigjur rrjedhës kryesore.

“Artistët shpesh duhet të thonë se janë të ndikuar nga filani - nga kanoni i artit perëndimor, evropian nga artistë hetero, meshkuj. Por cila është historia e artit? Nuk është kjo.

Është diçka që ne është shitur dhe nuk është e vërteta.”

Teksti është një artikull i Euronews.culture për artistin Dante Buu.

Tjera nga autori:
1