Një pajisje e re, e lehtë për t'u përdorur - ndihmon në trajtimin e infertilitetit mashkullor. Çmimi i saj është vetëm 5 dollarë.

<b></b> Pajisja e re teknologjike i jep fund infertilitetit mashkullor

Pajisja e re teknologjike i jep fund infertilitetit mashkullor

24.04.2022 17:17

Sperma e shëndetshme është një nga komponentët më të rëndësishëm për të lindur një fëmijë të shëndetshëm. Megjithatë, rreth 10% e meshkujve janë infertilë dhe ‘fajin’ e ka sperma e tyre. Burrat që janë infertilë shpesh prodhojnë disa spermatozoidë të shëndetshëm; megjithatë, ato nuk prodhojnë mjaftueshëm për të mbarësuar në mënyrë efikase partneren e tyre.

Teknologjitë e fekondimit in vitro ndihmojnë në tejkalimin e këtyre sfidave të infertilitetit, por këto teknologji kërkojnë izolimin e qelizave të shëndetshme të spermës nga sperma jo e shëndetshme. Fatkeqësisht (dhe për ironi), metodat për izolimin e spermës së shëndetshme shpesh i dëmton ato.

Sipas një studimi të fundit, studiuesit në Universitetin Atlantik të Floridës kanë zhvilluar një pajisje që izolon spermatozoidet me defekte dukshëm më të vogla dhe kushton vetëm 5 dollarë për t'u prodhuar.

Spermë që shkon kundër rrjedhës!

Metodat konvencionale të izolimit të spermës përfshijnë hapa të shumtë centrifugimi që dëmtojnë morfologjinë e spermës dhe ADN-në e qelizave të shëndetshme të spermës.

Waseem Asghar, autor i studimit të fundit, vendosi të lejojë qelizat e shëndetshme të spermës të izolohen. Për të ‘lundruar’ drejt vezës, spermatozoidet e shëndetshme notojnë kundër rrjedhës së mukusit të qafës së mitrës përmes një procesi të quajtur reotaksi. Nga ana tjetër, spermës me defekt shpesh i mungon aftësia për të notuar kundër rrjedhës.

Për të përfituar nga ky mekanizëm i përzgjedhjes natyrore, studiuesit zhvilluan një pajisje me një rrjedhje lëngu prej 0,5 μL (mikrolitra) në minutë dhe disa dhomëza për ruajtjen e spermës.

“Të operosh me çipin tonë është shumë e lehtë. Sapo sperma të arrijë në dhomëzen e hyrjes së mostrës, qelizat kompetente të spermës fillojnë të lëvizin kundër rrjedhës së lëngut drejt dhomës së grumbullimit – prej të cilës mund të mblidhen lehtësisht," tha Asghar.


Pajisja e klasifikimit të spermës përbëhet nga katër dhoma që lidhen përmes mikrokanaleve.
Kanali (b) midis dhomës së grumbullimit dhe hyrjes së kampionit përmban mikrogroove që
simulojnë rreshtimin e qafës së mitrës. Qelizat e shëndetshme të spermës
notojnë kundër rrjedhës së lëngut drejt dhomës së grumbullimit, ku mund të mblidhen. 
(Credit: Sharma et al., Analyst, 2022)

Për të përcaktuar efikasitetin e pajisjes së tyre, Sandhya Sharma dhe Md. Alam Kabir krahasuan spermën e shëndetshme të izoluar nga pajisja e tyre me spermën e izoluar nga një mjet i ngjashëm që nuk kishte kushte rrjedhëse. Në mënyrë të veçantë, ata krahasuan tre parametra që kontribuojnë në infertilitet: lëvizshmëria, morfologjia dhe integriteti i ADN-së.

Lëvizshmëria e spermës nuk është e rëndësishme vetëm për lundrimin e saj drejt vezës. Ajo gjithashtu ndihmon qelizën spermale të depërtojë në zonën pellucida, shtresën që rrethon qelizat vezë të gjitarëve. Studiuesit zbuluan se qelizat e spermës së izoluar me pajisjen e tyre shfaqin lëvizshmëri pothuajse 100% më të lartë se pajisja pa rrjedhje.

Për procedurat e fekondimit in vitro, morfologjia normale është e domosdoshme. Madje, një studim zbuloi se përdorimi vetëm i spermës me morfologji të përsosur rrit probabilitetin e fekondimit nga 40% në 97%. Sperma e marrë nga pajisja me rrjedhje siguroi përqindjen më të lartë (61%) të qelizave të spermës morfologjikisht normale, krahasuar me pajisjen pa rrjedhje (47%) dhe kampionin e pazgjedhur (26%).

Një nivel i lartë i dëmtimit të ADN-së në spermë nuk ndikon domosdoshmërisht në fekondim, por mund të ndikojë në zhvillimin e embrionit, sipas studimeve të mëparshme. Nëse ka vetëm pak dëmtim të ADN-së, veza mund ta riparojë atë.

Megjithatë, qelizat e spermës nga meshkujt infertilë kanë një shkallë më të lartë të dëmtimit të ADN-së në krahasim me ato të meshkujve pjellorë dhe qeliza vezë shpesh dështon ta riparojë atë, duke rezultuar në ndërprerje ose probleme zhvillimore. Sperma e renditur nga kushtet e rrjedhës tregoi fragmentim të dukshëm më të ulët të ADN-së (2.6%) në krahasim me spermatozoidet e pazgjedhura (18%) dhe dëmtime pak më të ulëta se spermatozoidet nga klasifikimi pa rrjedhje (3.9%).

"Mobilimi i çipit mikrofluidik është me kosto të ulët dhe reagentët e përdorur në çip për të ndarë qelizat e spermës janë vetëm disa mililitra, prandaj, kostoja komerciale e çipit do të ishte më pak se 5 dollarë," tha Asghar.

"Për më tepër, kjo teknologji do të zvogëlojë ndjeshëm barrën ekonomike të zbatimeve të fertilitetit dhe si çipi ashtu edhe qelizat e spermës së izoluar prej tij ofrojnë rëndësi dhe zbatueshmëri të madhe klinike."

 

Tjera nga autori:
1