Studimi i ri vërteton që inteligjenca varet nga kromozomi X i nënës.

<b></b> Shkencëtarët e konfirmojnë se inteligjenca trashëgohet nga nëna

Shkencëtarët e konfirmojnë se inteligjenca trashëgohet nga nëna

09.05.2022 10:52

Deri më tani, supozohej se inteligjenca bazohet sa në gjenet e babait po aq sa ato të nënës. Por sipas studimit të ri, inteligjenca varet nga kromozomi X i nënës. Gjenet e inteligjencës janë të vendosura në kromozomin X të nënës. Kështu, nëna inteligjente ka fëmijë inteligjentë edhe nëse baballarët e tyre nuk janë aq të zgjuar. Ky studim u krye nga shkencëtarët e Universitetit të Kembrixhit.

“‘Gjenet e kushtëzuara’ sillen ndryshe në varësi të origjinës së tyre. Ka një lloj etikete biokimike që lejon gjurmimin e origjinës. Kështu, ajo zbulohet edhe nëse ato janë aktive ose jo brenda qelizave pasardhëse. Nëse i njëjti gjen është i trashëguar nga babai, ai çaktivizohet. Natyrisht, gjenet e tjera funksionojnë të kundërtën. Ato aktivizohen vetëm nëse vijnë nga babai.”

Sipas këtij studimi të ri, gjenet e gruas shkojnë drejtpërdrejt në korteksin cerebral, në një embrion. Ata luajnë një rol jetik në vëmendjen, kujtesën, vetëdijësimin, perceptimin, mendimin, gjuhën dhe ndërgjegjen. Në mënyrë të ngjashme, gjenet e babait shkojnë në sistemin limbik. Ato janë jetike dhe përgjegjëse për rritjen e indeve që do të formojnë placentën.

Shkencëtarët zbuluan se kur embrionet e krijuara që përbëhen vetëm nga gjenet e nënës, transferohen në mitër. Ata pastaj ‘vdesin’. Prandaj, është vërtetuar se gjenet e kushtëzuara aktivizohen pikërisht kur trashëgohen nga nëna. Ishte një punë e madhe dhe ka qenë një çelës për të kuptuar bashkë-evolucionin e trurit dhe kushtëzimin e gjenomit.

Përveç kësaj, nëse këto gjene janë të rëndësishme për zhvillimin e embrionit, ai duhet të luajë gjithashtu rolin kryesor në jetën e kafshëve dhe njerëzve. Por problemi ishte se si të vërtetohej pse embrionet që kanë vetëm gjenet e njërit prind vdiqën shpejt.

Ai sugjeron se inteligjenca korrespondon me marrëdhënien cilësore midis prindërve dhe fëmijëve.

Sigurisht që inteligjenca lidhet edhe me marrëdhënien cilësore mes prindërve dhe fëmijëve. Fëmijët që kanë vëmendje të madhe në vitet e para të jetës janë më të aftë për të zgjidhur probleme.

Tjera nga autori:
1