<b></b> 4 probleme në marrëdhënie që mund ta kenë zanafillën në fëmijërinë e herëshme

4 probleme në marrëdhënie që mund ta kenë zanafillën në fëmijërinë e herëshme

18.05.2022 12:46

"Përvojat e fuqishme mund të ndryshojnë funksionimin e një truri të rritur, por me fëmijët, ngjarjet traumatike mund të ndryshojnë të gjithë kuadrin e trurit të tyre." - Dr. Bruce Perry, anëtar i lartë i Akademisë së Traumës së Fëmijëve.

Frika nga braktisja mund të rrjedhë nga humbjet e përjetuara gjatë fëmijërisë – vdekja e prindit ose ndonjë personi të dashur – por gjithashtu mund të rrjedhë nga keqtrajtimi gjatë fëmijërisë. Keqtrajtimi ose neglizhimi si fëmijë mund të jetë i vështirë për t'u identifikuar, veçanërisht nëse ky keqtrajtim nuk është fizik, por më shumë i një natyre emocionale.

Zhvillimi i trurit, sipas këtij studimi që mban titull Child Welfare Information Gateway, është në fakt procesi i krijimit, forcimit dhe ‘zbehjes’ së lidhjeve mes neuroneve me të cilat kemi lindur.

Këto lidhje quhen sinapse dhe ato organizojnë trurin duke formuar rrugë nervore që lidhin pjesë të ndryshme të trurit që drejtojnë gjithçka që ne bëjmë.

Rritja e çdo rajoni të trurit varet kryesisht nga marrja e stimulimit për atë zonë – mendoni për atë si një muskul që duhet të ushtrohet në mënyrë që të rritet i fortë dhe të jetë i përdorshëm. Lënia e këtij muskuli pa ‘vëmendje’, duke mos i dhënë lëvizje dhe forcë, përfundimisht do ta çojë atë në atrofi, duke e bërë atë një pengesë për të gjithë trupin tuaj që ai të mund të funksionojë siç duhet.

Në këtë mënyrë funksionin edhe keqtrajtimi. Për të zgjidhur këtë problem në marrëdhënien tuaj, punoni për të ushtruar atë "muskul të lidhjes", duke e lejuar veten të bëheni më të prekshëm dhe më të hapur me partnerin tuaj.

Ky studim i vitit 2016 nga Winston dhe Chicot ofron prova për teorinë se mospërputhja prindërore dhe mungesa e dashurisë mund të çojë në probleme afatgjata të shëndetit mendor, si dhe në uljen e potencialit të përgjithshëm dhe lumturisë më vonë në jetë.

Truri i njeriut përbëhet nga mbi 100 miliardë qeliza nervore që secila lidhet me mbi 7000 qeliza të tjera të trurit – është një sistem jashtëzakonisht kompleks. E megjithatë – deri në moshën 3 vjeçare, truri i një fëmije ka arritur më shumë se 90% të madhësisë së tij të të rriturve.

Përvojat që ka një foshnjë brenda tre viteve të para të jetës shtrojnë bazën për mënyrën se si do të funksionojë truri i tyre në moshën madhore. Ndonëse është e mundur që ne të "rimësojmë" gjërat si të rritur dhe të ndryshojmë kuadrin e trurit tonë në këtë mënyrë – ka shumë rëndësi lidhja dhe marrëdhënia që ka një foshnjë me kujdestarin e saj.

Studimet gjatësore kanë vërtetuar se paaftësia e një fëmije për të krijuar dhe mbajtur marrëdhënie të shëndetshme gjatë gjithë jetës mund të jetë tregues i ndjeshëm që individi ka pasur një lidhje të pasigurt me një kujdestar parësor gjatë viteve të hershme të zhvillimit.

Për të adresuar këtë problem të përbashkët të marrëdhënieve, merrni parasysh se si e shihni lidhjen, përkushtimin dhe besnikërinë në marrëdhënie – ka shumë mundësi që ju jeni tashmë shumë të përkushtuar ndaj partnerit tuaj, por thjesht keni frikë nga “etiketa” e të qenit kaq të investuar në një marrëdhënie.

E drejta, e përcaktuar si një pritje joreale, e pamerituar ose e papërshtatshme e kushteve të favorshme të jetesës dhe trajtimit nga të tjerët, mund të rrjedhë gjithashtu nga përvojat që kemi gjatë fëmijërisë. Për të korrigjuar këtë çështje në një marrëdhënie mund të jetë mjaft e vështirë, pasi e drejta është një cilësi në thelb egoiste.

Sipas Better Help, ka dy arsye kryesore pse njerëzit veprojnë sikur ata janë privilegji në marrëdhënie – ata ose janë duke dhënë shumë për të mos marrë kurrë atë që duan ose janë mësuar aq shumë të marrin atë që duan, saqë as nuk mund ta shohin mundësinë për të mos marrë atë që duan.

Zakoni për t’u vetëfajsuar për gabimet e së kaluarës – shembull i një fëmije që rritet pa lodrat, lojërat dhe rrobat që zotërojnë bashkëmoshatarët e tyre, ky individ mund të rritet duke besuar se është normale të humbësh ‘gjithmonë’.

Zakon për të marrë atë që duan gjatë gjithë kohës – shembull i një fëmije të cilit i është dhënë gjithçka që ata kërkuan qoftë edhe pa arsye, gjë që mund t'i bëjë ata të besojnë se duhet të marrin gjithmonë atë që kërkojnë edhe nëse ajo që kërkojnë nuk ka baza reale.

Neglizhenca emocionale gjatë fëmijërisë është një çështje e thellë dhe e gjatë që nuk është gjithmonë lehtësisht e dallueshme. Në fakt, shumë herë, këto ndjenja të pavlefshmërisë dhe të të metave që ndiejnë fëmijët nuk imponohen nga prindërit të cilët pa dyshim nuk e dëshirojnë dëmtimin e fëmijës së tyre.

Sipas Good Therapy, ekzistojnë katër lloje të ndryshme të stileve të prindërimit që mund të bëjnë që fëmija juaj të ndihet i pavlefshëm ose i padëshiruar:

Prindërit autoritarë: ata duan që fëmijët e tyre të ndjekin rregullat, por kanë shumë pak kohë ose prirje për të dëgjuar ndjenjat ose nevojat e fëmijës së tyre.

Prindërit lejues: ata kanë një qëndrim shumë të qetë për rritjen e fëmijëve, por mund të jenë vërtet shumë të qetë – gjë që mund t'i lejojë fëmijët të bëjnë atë që dëshirojnë dhe "të kujdesen për veten e tyre". Kjo mund të bëjë që fëmijët të ndihen sikur "nuk janë të denjë për kohën e prindërve të tyre" dhe në të ardhmen, ata mund të ndihen të padenjë për kohën e partnerit të tyre romantik gjithashtu.

Prindërit narcisistë: ata ndihen sikur bota (dhe fëmijët e tyre) sillet rreth tyre, duke vendosur nevojat dhe dëshirat e tyre mbi ato të fëmijëve të tyre. Të rriturit që janë rritur nga prindër narcistë mund t’i vendosin gjithmonë nevojat dhe dëshirat e partnerit mbi ato të tyret, duke u ndjerë sikur nuk janë të denjë për të përmbushur nevojat e tyre.

Prindërit perfeksionistë: ata gjithmonë besojnë se fëmijët e tyre duhet të bëjnë më mirë, gjë që mund të bëjë që fëmija i tyre të besojë se ata janë të papërshtatshëm edhe pasi të kenë arritur diçka të mirë. Të rriturit që janë rritur nga prindër perfeksionistë gjithashtu mund të besojnë se nuk janë kurrë "të mjaftueshëm" për partnerët e tyre, duke e vendosur veten në një nivel më të ulët, duke shkaktuar kështu një çekuilibër në marrëdhënien e tyre.

Trajtimi i çështjeve të vetëvlerësimit shpesh përfshin terapi, programe të vetë-ndihmës dhe shumë kohë për të shëruar dhe ritrajnuar trurin tuaj në mënyrën se si e shihni veten.

“Truri ynë është skalitur nga përvojat tona të hershme. Keqtrajtimi është një daltë që i jep formë trurit për t'u përballur me grindjet, por me kosto të plagëve të thella – që marrin kohë për t’u shëruar.” – Teicher, 2000.

Tjera nga autori:
1