<b></b> Chris Rock në një pozitë të vështirë: a do ta bëjë një komedi të artë nga shuplaka e Will Smith?

Chris Rock në një pozitë të vështirë: a do ta bëjë një komedi të artë nga shuplaka e Will Smith?

13.05.2022 23:44

Ndërsa turneu i tij i shumëpritur mbërrin në Mbretërinë e Bashkuar, publiku hamendëson nëse Rock do të ndajë ndonjë material të sapokrijuar nga ndarja e çmimeve Oscar.

 

A mundet që “shuplaka” – kur Will Smith i ra shuplakë Chris Rock-ut në ceremoninë e Oscars – të ketë qenë një marifet publicitar? Mes valës së baticës së mbulimit (mediatik) që shkaktoi incidenti, kjo teori u përhap në disa zona - në rrezik për t’ia heq fajin Smith-it për aktin e tij të dhunës. Dyshoj se ishte një akt mashtrimi mediatik, por më shumë bileta për shfaqjen turne të Rock-ut u shitën brenda natës pas Oscars sesa gjatë gjithë muajit të mëparshëm. Çmimet për koncertin e tij të ardhshëm u rritën nga 46 dollarë në më shumë se 400 dollarë.

Këtë javë, turneu, i pari i Rock-ut në pesë vjet, mbërrin në Britaninë e Madhe – i pritur shumë, sepse “shuplaka” e ka shtyrë 57-vjeçarin menjëherë në zemër të bisedës kulturore (ku ai nuk ka qenë për një kohë). Ngjarja është ende e freskët në mendjet tona. Kur Dave Chappelle u sulmua në skenë javën e kaluar me një kopje të pistoletës në festivalin Netflix Is a Joke në LA, komediani Paddy McGuinness e quajti atë "një rezultat të drejtpërdrejtë" të sjelljes së Will Smith në Oscar. Kur Richard Ayoade udhëhoqi Baftas javën e kaluar, ai bëri shaka në mënyrë të përsëritur - sigurisht - për mundësinë e një incidenti të njëjtë.

Rock mbetet një komedian ekspresiv në mënyrë fantastike, shpesh i thellë, i cili mund të krijojë lidhje të shkëlqyera me audiencën e tij.

Pyetja, supozoj, është: a do ta shpërblejë shfaqja e Rock-ut gjithë këtë interes të ripërtërirë? Nuk mund të thuash se nuk ka fituar. Incidenti i Oscars solli turp si për Smithin ashtu edhe për organizatorët e ngjarjes, por Rock u shfaq me njëfarë merite - nëse jo për shakanë paksa të pakëndshme që shkaktoi shuplakën, atëherë për gjakftohtësinë e jashtëzakonshme dhe profesionalizmin me të cilin ai u përgjigj.

Duhet të shpresojmë se cilësia e shfaqjes e tij Ego Death World Tour (do ta shoh nesër) do ta kalojë atë shaka të dobët të Jada Pinkett Smith/GI Jane. Rishikimet e koncerteve të tij në SHBA janë inkurajuese – nëse jo, të paktën për ata që kërkojnë të dëgjojnë anën e historisë së Rock-ut. Në skenë, ai e ka pranuar atë elefant në dhomë, sigurisht, por jo më shumë se  me disa vërejtje ("Kam kthyer dëgjimin tim"). Në vend të kësaj, duket sikur ai po i përmbahet skenarit të një shfaqjeje që ishte plotësisht e përgatitur dhe e gatshme përpara se Smith t'i ofronte atij një material të ri tërheqës.

Raportet e hershme sugjerojnë asnjë ndryshim të madh nga ajo që Rock i ofroi audiencës në Mbretërinë e Bashkuar në vizitën e tij të fundit, me Total Blackout të 2018-ës. Ajo shfaqje ishte tentuar të konceptohej më shumë si një përgjigje hulumtuese dhe rrëfyese ndaj divorcit të Rock-ut. Por në të vërtetë nuk ishte kështu: ishte – siç janë zakonisht shfaqjet e Rock-ut – një kombinim i materialeve të mëdha dhe të mprehta mbi politikën racore, dhe disa materialeve më dembele për betejën e gjinive. Në atë kohë, ai bënte shaka për gruan e tij që i merrte paratë dhe për sfidat e daljeve romantike në moshën e mesme. Duket se në show-n e ri, krahas materialeve për Covid-in, politikën e polarizuar të SHBA-së dhe cektësinë e antiracizmit performativ të korporatave, ai i kthehet të dyja këtyre temave.

 

Mezi po e pres: Rock mbetet një komedian ekspresiv  në mënyrë fantastike dhe shpesh i thellë, i cili mund të krijojë lidhje të shkëlqyera me audiencën e tij. Por gjithashtu shpresoj që, pas një muaji për të reflektuar, ai mund ta trajtojë audiencën në Mbretërinë e Bashkuar me një material "shuplakë" të freskët. Për të qenë në sy të një stuhie të tillë mediatike, i kapur në mes të njëqind argumenteve rreth famës dhe kalorësisë, racës dhe ofendimit, duhet, qoftë tani apo në të ardhmen, të jetë një dhuratë për dikë si Rock - me potencial më të madh komik , do të argumentoja, se sa vetëm për më shumë shaka për pagesat e tij të alimentacionit.

Shkruar nga: Brian Logan

Tjera nga autori:
1