<b>Gjyqi Depp-Heard</b> rikthehet në aksion, po ashtu edhe 'gjyqi' i internetit

Gjyqi Depp-Heard rikthehet në aksion, po ashtu edhe 'gjyqi' i internetit

15.05.2022 17:05

Ndërprerja e javës së kaluar në çështjen e shpifjes Johnny Depp–Amber Heard, e cila do të rifillojë të hënën, ndaloi përkohësisht një lumë dëshmish shqetësuese dhe ngadalësoi luftën e marketingut personal mes dy aktorëve dikur të martuar, por gjykata e opinionit publik mezi ka vazhduar me tempo të njejtë.

Në pjesën e dytë të çështjes së Depp kundër Heard në Fairfax, Virxhinia, do ta shohë Heardin të përfundojë dëshminë e saj dhe më pas të merret në pyetje nga ekipi ligjor i Deppit, përpara se avokatët e saj të thërrasin dëshmitarët, përfshirë yllin e Hollivudit, Ellen Barkin, e cila kishte një marrëdhënie me Depp në vitet '90 dhe motra e Heard, ëhitney Henriquez.

Por pas katër javësh, kushtet e rasit tashmë janë caktuar. Dhe nuk është një rast, por dy. Në njërën, Depp po pretendon shpifje për një op-ed të 'ëashington Post të vitit 2018, në të cilin Heard e përshkroi veten si një e mbijetuar e abuzimit në familje; në anën tjetër, dhe ndoshta më e vlefshme për aktorin, është përpjekja e tij për të rimarrë një reputacion dhe karrierë që u dëmtuan rëndë kur Heard nxori një urdhër të përkohshëm ndalimi kundër tij në vitin 2016. Ajo po kundërshton pretendimin e tij se komentet e saj janë mashtrim.

“Ai ishte i gatshëm që të dilnin të gjitha anët e shëmtuara dhe të errëta të tij. Detajet nuk e bënë atë të dukej mirë dhe publiku nuk ishte domosdoshmërisht në dijeni të tyre, në mënyrë që të pastronte emrin e tij për abuzimin, "tha avokatja argëtuese me qendër në Los Angeles, Mitra Ahouraian. "Për mua kjo është e fuqishme, sepse ai po përpiqet të fitojë gjykatën e opinionit publik."

Por Heard e ka bërë gjithashtu mbrojtjen e saj më të komplikuar nga ç'duhej. “Ajo duhej të vërtetonte se ishte viktimë e dhunës në familje, por përmes dëshmisë së saj ajo ka marrë një barrë shumë më të madhe duke përshkruar situata tjera – jo vetëm dhunë në familje, por dhunë seksuale, kontrolle vaginale, përdhunim me shishe”, tha Dr. Jill Huntley Taylor në Taylor Trial Consulting.

Standardi për shpifje për figurat publike në SHBA është i lartë - Depp duhet të dëshmojë se çfarë u tha ishte e pavërtetë dhe se Heard e dinte se ishte e pavërtetë ose e thënë me keqdashje. Por ai  mund të fitojë opinionin publik – në thelb në rrjetet sociale dhe me shikuesit e filmit – duke humbur.

“Kërkesa e tij mund të mos jetë e zbatueshme në sistemin ligjor, por ai padyshim po fiton në gjykatën e opinionit publik”, tha Ahouraian. "Njerëzit po ndajnë klipe që u duken të dashura dhe nuk u kushtojnë aq vëmendje gjërave që mund të mos e bëjnë atë të duket mirë, ose i konsiderojnë ato si një reagim normal ndaj dikujt që është agresor."

Por Heard nuk e ka përfunduar dëshminë e saj dhe as nuk është marrë në pyetje.

“Ky rast nuk ka përfunduar dhe shumë ekspertë e kanë kaluar këtë javë duke nxjerrë përfundime në lidhje me dëshminë e zonjës Heard dhe duke diskutuar se si Depp mund të humbasë në gjykatë,” potencoi avokatja nga Los Angeles, Allison Hope ëeiner. "Edhe nëse ai nuk fiton në gjykatë, çështja e vërtetë është nëse publiku është i gatshëm të shkojë të shohë filmat e tij dhe nëse studiot do ta anulojnë filmat e tij."

Një studim i memeve dhe pikëpamjeve të TikTok tregon një paragjykim të qartë ndaj Depp, pavarësisht se ish-bashkëshortët pretendojnë se janë viktima të dhunës nga partneri intim dhe Heard e përafron përvojën e saj me lëvizjen "#MeToo" (kundër dhunës në familje).

"Ajo që po del në rrjetet sociale, në Instagram dhe TikTok, është shumë e neveritshme sepse këto janë akuza serioze për abuzim që vijnë nga të dyja palët," tha Alex McCready, kreu i reputacionit dhe privatësisë në ligjin Vardags. Në të njëjtën kohë, McCready pranon, "strategjia e PR rreth një rasti mund të jetë po aq e rëndësishme".

Iniciativa e TikTok, "#JusticeforJohnnyDepp" ka më shumë se 10 miliardë shikime – më shumë se etiketat #AmberHeard (8.4 miliardë) dhe #JusticeforAmberHeard (37.2 milionë). Gjatë dëshmisë së Heard më 4 maj, 587,285 njerëz po shikonin drejtpërdrejt transmetimin.

Por çështja është komplekse për arsye të tjera: padia e Deppit u lejua të vazhdojë mbi doktrinën e shpifjes vetëm me nënkuptim - Depp nuk u përmend në artikullin e hartuar nga Heard ACLU, as nuk ritheksoi ndonjë nga akuzat për abuzim. Në vend të kësaj, Heard shkroi se ajo "ndjeu fuqinë e plotë të zemërimit të kulturës sonë për gratë që flasin".

Doktrina thotë se deklaratat në dukje neutrale dhe të sakta mund të kirjojnë prapë një insinuatë shpifëse. Juria prej 11 – me shtatë që do të thirren për të diskutuar, dhe katër zëvendësues – do të përballet me deshifrimin e kësaj pas 27 majit, kur të paraqiten argumentet përfundimtare.

Por ata mund të përballen edhe me sfida të tjera. Gjatë përzgjedhjes së jurisë, një pjestar  jurie i mundshëm tha se ai i kishte dërguar mesazh gruas së tij se ai mund të thirrej.

“Amber është psikotike. Nëse një burrë thotë se një grua e ka rrahur, ata nuk e besojnë kurrë,” i kishte ardhë përgjigja nga gruaja. I pyetur nga avokatët e Heard nëse ai mund të ishte ende i paanshëm, burri tha se po. "Ajo tenton të ekzagjerojë." I pyetur nëse gruaja e tij do të zemërohej nëse ai do të mbante anën e Depp, ai tha: "Ajo zemërohet me mua gjatë gjithë kohës".

Duket bizare. Por siç është gjithçka tjetër me këtë rast. 

Tjera nga autori:
1