Vaksinat parandaluese të kancerit synojnë kancerin e zorrës së trashë, pankreasit, gjirit dhe kancereve të tjera.

<b></b> Këto vaksina kundër kancerit mund të parandalojnë tumoret përpara se të shfaqen

Këto vaksina kundër kancerit mund të parandalojnë tumoret përpara se të shfaqen

21.05.2022 17:20

Vaksina të shumta kundër kancerit janë vazhdimisht në fokus të vëmendjes njerëzore – ku rëndësi të veçantë u kushtohet atyre që kanë potencial evntual për të parandaluar kancerin përpara se ai të fillojë të shfaqet.

Të inkurajuar nga përparimet në teknologjinë e vaksinave – posaçërisht vaksinat mRNA – dhe duke kuptuar më mirë gjenetikën e kancerit, grupe të shumta po testojnë vaksinat parandaluese të kancerit që synojnë kancerin e zorrës së trashë, pankreasit, gjirit dhe kancereve të tjera, raporton Jocelyn Kaiser nga Science.

Injeksionet po testohen nga pacientë që janë në rrezik shumë të lartë për kancer, për shkak të gjenetikës ose historisë familjare – por ato mund të jenë hapat e parë të vegjël drejt një vaksine të përgjithshme parandaluese kundër kancerit.

"Ne jemi shumë larg nga një vaksinë e përgjithshme," i tha Kaiser Shizuko Sei, një onkolog mjekësor në Divizionin e Parandalimit të Kancerit të Institutit Kombëtar të Kancerit.

“Por kjo mund të jetë e mundshme në të ardhmen e largët. Është një qasje hap pas hapi.”

Një vaksinë kundër kancerit të shkaktuar nga sindroma e Lynch – një çrregullim i trashëguar – do të jetë ndër të parat që do të testojë nëse një vaksinë mund të parandalojë shfaqjen e kancereve jovirale.

Prova e Lynch është ndër disa që synojnë të testojnë një gjeneratë të re të vaksinave parandaluese të kancerit. Vaksinat e kancerit të gjeneratës tjetër: Sindroma e Lynch shkaktohet nga një mutacion në gjenin që ndihmon në riparimin e ADN-së sonë.

Me mekanizmin e riparimit të ADN-së të penguar, mutacionet grumbullohen;

pacientët me sindromën Lynch kanë një shans 70% të kancerit gjatë jetës së tyre. "Ka shumë ankth në këtë popullatë pacientësh," tha onkologu dhe gjenetisti i Qendrës së Kancerit MD Anderson, Eduardo Vilar-Sanchez. “Është një barrë e madhe psikologjike.”

Vilar-Sanchez së shpejti do të fillojë një provë për një vaksinë të sindromës Lynch. Vaksina përdor një virus të projektuar të mbushur me "neoantigjene", objektiva që gjenden vetëm në qelizat e kancerit.

Për shkak se përgjigja imune ndryshon nga personi në person, dhe jo çdo tumor prodhon të njëjtat neoantigjene, ekipi mori një qasje speciale: vaksina e tyre ka 209 neoantigjene të ndryshme.

Vaksina do t'u jepet 45 subjekteve që ose e kanë kaluar ose nuk kanë zhvilluar ende tumore, thotë Kaiser.

Prova do të testojë nëse injektimi stimulon një përgjigje imune dhe çfarë efekti mund të ketë në zhvillimin e polipit dhe tumorit. Nëse gjërat duken premtuese, hapi tjetër është një studim më i madh, më i gjatë, i rastësishëm, që mund të zgjasë ndoshta mbi një dekadë.

Studiuesit në Klinikën Cleveland filluan një studim të fazës 1 të një vaksine parandaluese të kancerit që synon ndalimin e kancerit trefish negativ të gjirit, që është forma më vdekjeprurëse e sëmundjes. Vaksina e Cleveland Clinic fokusohet në një proteinë qumështi të quajtur α-laktalbumin që gjendet në nivele veçanërisht të larta në qelizat e kancerit trefish negativ të gjirit.

Ndërsa ëndrra për një vaksinë të aftë për të parandaluar shumë lloje kanceri mund të jetë e largët, Kaiser raportoi për një ekip që tashmë po teston një vaksinë shumëkanceroze te qentë.

Në studimin pesëvjeçar, qentë do të marrin një vaksinë që përmban 31 antigjene për tetë kancere të zakonshme tek qentë.

“Nëse vaksina rezulton efektive, ajo mund të ndihmojë në hapjen e rrugës për një version njerëzor.” tha Stephen Johnston nga Instituti Biodesign në Universitetin Shtetëror të Arizonës.

Tjera nga autori:
1