Sara Nović flet për shkrimin e një romani mes revolucionit aktual krijues të të shurdhërve dhe se si ASL e lejoi atë ta kuptonte veten.

<b></b>

"Mjeti i ndjenjave të mia": si e ndihmoi gjuha e shenjave një autore të shurdhër ta gjente zërin e saj

13.05.2022 17:48

Sara Nović flet për shkrimin e një romani mes revolucionit aktual krijues të të shurdhërve dhe se si ASL* e lejoi atë të kuptonte veten.

Shkruan: Sara Nović

Në vitet që kur shkrova librin tim të parë, krijuesit e shurdhër kishin fituar padyshim shikueshmërinë kryesore, veçanërisht në film dhe televizion. Falë punës së palodhshme të avokuesve të shurdhër dhe me aftësi të kufizuara, shumica e personazheve të shurdhër në ekran po luhen tani nga aktorë të shurdhër. Nga ansambli fitues i Oskarit i Coda-s dhe superheronjve në Marvel's Eternals te videoloja e fundit e Spider-Man dhe yjet e realitetit si Nyle DiMarco dhe Rose Ayling-Ellis, interpretuesit e shurdhër kanë thyer vazhdimisht barrierat e kahershme. Skenaristët e shurdhër Josh Feldman dhe Shoshannah Stern madje shfaqën talente të dyfishta duke luajtur dhe shkruar në serialin televiziv të Sundance “This Close”.

 

Edhe në letërsi kemi parë vepra të shquara të shkrimtarëve që nuk dëgjojnë. Në poezi, libri i shkëlqyer “Republika e shurdhër” i Ilya Kaminsky, u botua me një vlerësim të gjerë të kritikës dhe Raymond Antrobus u bë poeti i parë që fitoi çmimin Rathbones Folio. Muajin e kaluar ishin dy autorë të shurdhër – DiMarco dhe unë – në listën e bestellerëve të New York Times.

 

Por nuk ka qenë gjithmonë kështu. Romanin tim të parë, botuar në vitin 2015, e shkrova kur isha studente në një kurs të shkrimit. Çdo ditë, unë dhe shokët e mi të klasës mblidheshim në katin e katërt të Dodge Hall të Universitetit të Kolumbias për të mësuar zanatin e të shkruarit dhe për të dalluar se çfarë përbënte "vlerën" e një libri ose tregimi. Unë isha i vetmi person i shurdhër atje.

E kalova shumicën e kohës duke u përpjekur të imitoja zërat e autorëve që lexonim në vend që të përpiqesha të gjeja zërin tim. Dyshoj se kjo është e vërtetë për shumë shkrimtarë të rinj, por për mua kishte një shtresë të shtuar të ndarjes nga vetvetja - identiteti im i Shurdhër (në përgjithësi ne përdorim SH-në e madhe për të treguar Shurdhimin si kulturë/komunitet, kundrejt shurdhimit me shkronjë të vogël “sh” si gjendja audioologjike) ishte gjithnjë e më i rëndësishëm për mua, por nuk kishte shkrimtarë apo personazhe të shurdhër në librat që lexoja. Dalëngadalë, do të mendoja se ato thjesht nuk ekzistonin.

Ishte aftësia, fillimisht sistematike, më pas e brendshme, që më bëri të mendoj në këtë mënyrë. Izolimi që po përjetoja mund të dukej naiv për njerëzit e Shurdhër që u rritën me privilegjin e një edukimi të fortë për të Shurdhërit ose një komunitet krijues aty pranë. Për mua, edhe pse gjithmonë më pëlqente të mësoja, ai kishte qenë prej kohësh sinonim i një shkalle të caktuar vetmie. Duke qenë se më mësuan ekskluzivisht veprat e dëgjimit në klasat e dëgjimit, besoja se shkrimi i përkiste botës së dëgjimit dhe nuk isha e sigurt nëse do të isha në gjendje të depërtoja.

Pastaj, rreth gjysmës së rrugës së studimeve të mia pasuniversitare, një profesor na caktoi “The Heart Is a Lonely Hunter” nga Carson McCullers. E mbaj mend ende fluksin e eksitimit në barkun tim në momentin kur kuptova se ata personazhe ishin të shurdhër.

 

Eksitimi ishte i shkurtër. Shpejt mësova se letërsia artistike ishte një vend jomikpritës për njerëzit e shurdhër. Personazhi i John Singer ishte më pak qenie njerëzore sesa që ishte mbajtës për mendimet dhe ndjenjat e personazheve që dëgjonin, dhe në fund të romanit, ai dhe shoku i tij i vetëm, Spiros, gjithashtu i shurdhër, u çmendën dhe vdiqën.

Sado gërryes të ishte një takim me personazhet e shurdhër, do të fishkëllonte gjithashtu diçka latente tek unë. Vazhdova programin, lexova shumë libra të bukur, mora leksione nga profesorë inteligjentë dhe bëra një grusht miqsh që guxuan të mësonin gjuhën amerikane të shenjave (ASL) për të ndarë punën. Shpesh ka qenë një mjedis pozitiv dhe kam mësuar shumë. Aty mbarova së shkruari romanin tim të parë.

Ai libër, “Vajza në luftë”, ishte personal dhe i rëndësishëm për mua, por pasi e përfundova, mbeta e përhumbur nga fantazma e John Singer. Nuk doja të isha një enë për të dëgjuar histori dhe nuk doja të isha më vetëm. Unë kisha miq të shurdhër, por ata nuk ishin shkrimtarë.

Përfshirja e të shurdhërve nuk është një kuti për t'u shënuar në një listë kontrolli të kapitalit - është një gjendje e progresit të vazhdueshëm

Për fat të mirë, zbulimi se më duhej të komunikoja me shkrimtarët e Shurdhër ndodhi pikërisht në kohën e duhur. Ishte rreth vitit 2015 dhe mediat sociale po lulëzonin; Twitter në veçanti më lejoi të lidhem me komunitetin e shkrimit të të shurdhërve. Në hapësirat virtuale, ne mund të analizojmë se çfarë do të thotë të jesh një person i shurdhër që punon në anglisht, të diskutojmë rëndësinë e përfaqësimit ndërsektorial të njerëzve të shurdhër në letërsi. Megjithatë, kryesisht, të qenit me shkrimtarë të tjerë të Shurdhër më dha pikërisht atë që shkrimtarët e dëgjimit marrin nga të qenit në bashkësi me njëri-tjetrin: guximin për t'u ulur dhe për të trajtuar librin që doja shumë të shkruaja.

True Biz, libri im i ri, është një roman tërësisht i shurdhër, në karakter, ngjarje dhe formë. Kohët e fundit, ndërsa udhëtoj dhe flas me lexuesit për True Biz, më në fund kam qenë në gjendje të shpreh atë që ka qenë gjithmonë e vërtetë, edhe kur padashur luftoja kundër saj: nuk do të isha bërë shkrimtare pa ASL. Për disa, kjo duket kundërintuitive, pasi unë shkruaj në anglisht. Por gjuha mbart më shumë sesa punën e komunikimit me botën kryesore; është gjithashtu mjeti i brendshëm për mendimet dhe ndjenjat tona, mekanizmi përmes të cilit ne e kuptojmë veten. Pa pasur fillimisht ASL, nuk do ta kuptoja veten si një person me një histori për ta treguar.

Shurdhimi nuk është një monolit, sigurisht, dhe shkrimtarët dhe krijuesit sapo kanë gërvishtur sipërfaqen e përvojës së shurdhër. Ka ende shumë punë për të bërë për të përforcuar zërat e ndryshëm brenda komunitetit tonë. Përfshirja e të shurdhërve dhe atyre me aftësi të kufizuara nuk është, siç e thashë, një kuti për t'u shënuar në një listë kontrolli të kapitalit - është një gjendje e progresit të vazhdueshëm. Shpresoj se rritja aktuale e përfaqësimit nuk do të shihet si një modë apo një “moment” për personat që nuk dëgjojnë, por si një normalitet i ri. Ndërsa niveli i dukshmërisë së shurdhër mund të duket i ri për shumicën, siç më dukej dikur mua, ne duhet të kuptojmë se një mori shkrimtarësh dhe krijuesish të talentuar të shurdhër kanë qenë gjithmonë aty dhe kanë merituar gjithmonë të dëgjohen. Ajo që po ndryshon tani është gatishmëria e botës që dëgjon, për të dëgjuar.

*ASL - American Signs Language (Gjuha Amerikane e Shenjave). 

Autorja Sara Nović, është shkrimtare e shurdhër e botuar me sukses dhe që ka qenë edhe në listën e librave më të shitur të gazetës New York Times.

Tjera nga autori:
1