Ndryshimet në aktivitetin e gjeneve të sistemit imunitar në placentë mund të shpjegojnë lidhjen, thonë studiuesit.

<b></b> Përdorimi i kanabisit gjatë shtatzënisë shkakton ankth dhe hiperaktivitet te fëmijët

Përdorimi i kanabisit gjatë shtatzënisë shkakton ankth dhe hiperaktivitet te fëmijët

13.06.2022 12:38

Ashtu si me shumicën e pikave të vendimeve rreth shtatzënisë, përdorimi i kanabisit është një temë e vështirë për t'u trajtuar. Studiuesit nuk mund ta vlerësojnë atë në prova të rastësishme, sepse dozimi i substancës psikoaktive për personat shtatzënë është joetik. Mënyrë tjetër më e përshtatshme është studimi me mjaft pjesëmarrës që përdorin kanabis vetë, duke lejuar krahasime me ata që nuk e përdorin.

Gjetjet e një studimi të tillë, të publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences USA, nxjerrin në pah simptomat e rritjes së ankthit, hiperaktivitetit dhe agresionit te fëmijët, prindërit e të cilëve kanë përdorur kanabis gjatë shtatzënisë. Analizimi i indit placentar tregon ndryshime në aktivitetin e gjeneve të lidhura me imunitetin.

Sot, shtatzënat “po bombardohen me shumë reklama për të trajtuar të përzierat dhe ankthin gjatë shtatzënisë” me kanabis, thotë autori i gazetës, Yasmin Hurd, drejtor i Institutit të Varësisë në Malin Sinai. “Studimet tona kanë të bëjnë me fuqizimin e tyre me njohuri dhe edukim në mënyrë që ato të marrin vendime.”

Rezultatet janë "shumë befasuese, shumë të habitshme", thotë Daniele Piomelli, një profesor dhe drejtor i Qendrës për Studimin e Kanabisit në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Studimet e shtatzënisë te brejtësit dhe madje edhe te delet, të cilat kanë një placentë shumë të ngjashme me të njeriut, kanë kërkuar interpretime të kujdesshme të gjetjeve që tregojnë efekte në sjelljen dhe funksionin e pasardhësve, thotë ai. Studimi i ri është një nga të parët që trajton pyetjen te njerëzit “në mënyrë sistematike”, shton Piomelli.

Hurd dhe kolegët e saj punuan me 322 çifte prind-fëmijë, duke filluar me profilet e aktivitetit gjenetik në mostrat e placentës të marra në lindje. Kur fëmijët arritën moshën rreth tre vjeç, mostrat e flokëve të tyre u testuan për nivelet e hormoneve të stresit.

Nga mosha tre deri në gjashtë, ata gjithashtu iu nënshtruan regjistrimeve të ndryshueshmërisë së rrahjeve të tyre të zemrës, një tregues tjetër i përgjigjes ndaj stresit dhe vlerësimeve për ankthin, agresionin dhe hiperaktivitetin. Studiuesit përdorën metoda statistikore për të përjashtuar efektet nga pirja e duhanit, ankthi i prindërve dhe faktorë të tjerë që mund të ngatërrojnë lidhjet me përdorimin e kanabisit.

Në indet e placentës, aktiviteti i gjeneve u ndryshua me ekspozimin ndaj kanabisit gjatë shtatzënisë: gjenet që lidhen me përgjigjen inflamatore treguan funksion të zvogëluar. Nivelet e ankthit dhe hiperaktivitetit ishin më të larta te fëmijët nga shtatzënitë e ekspozuara ndaj kanabisit dhe ishin të lidhura me modelet e gjeneve të placentës. Studiuesit spekulojnë se një rënie në aktivitetin e gjeneve të lidhura me imunitetin në placentë mund të shpjegojë gjetjet e sjelljes.

"Ne gjithmonë duhet t'i interpretojmë studimet njerëzore me një ‘kokërr kripë’," thotë Piomelli, sepse faktorë të tjerë përveç kanabisit mund të jenë shkaku i vërtetë i rezultateve të sjelljes, duke përfshirë përvojat pas lindjes. Megjithëse studiuesit në këtë studim "bënë një punë vërtet të mirë" për të kontrolluar këta faktorë, ai thotë, "ka vetëm kaq shumë që mund të bëhet".

Ankthi është një shembull i një faktori të mundshëm ngatërrues, thotë Mitch Earleywine, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin në Albany, Universiteti Shtetëror i New York-ut, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Ankthi ka një bazë gjenetike, të cilin prindërit mund t'ua kalojnë fëmijëve. Për këtë arsye, ai thotë, "Unë nuk jam i sigurt se kanabisi është me të vërtetë problemi" në vend të gjenetikës.

Earleywine është gjithashtu anëtare e bordit këshillues të Organizatës Kombëtare për Reformën e Ligjeve të Marihuanës (NORML), e cila mbron legalizimin e kanabisit.

Hurd pajtohet se studimet njerëzore do të përfshijnë gjithmonë elementë që mund të ‘turbullojnë’ gjetjet. "Po, gjenetika luan një rol, ankthi i nënës luan një rol, mjedisi i tyre pas lindjes luan një rol," thotë ajo. Por edhe me gjithë këtë, lidhjet që grupi i saj gjeti me kanabisin janë rezultate që "nuk mendoj se mund t'i injorojmë".

Për prindërit që kanë përdorur kanabis gjatë shtatzënisë dhe i shohin këto rezultate potencialisht shqetësuese, "organizmi i njeriut është shumë elastik", thotë Piomelli. “Kujdesi, dashuria dhe vëmendja e duhur ndaj fëmijës suaj sigurisht që mund të zvogëlojë çdo dëm të mundshëm.”

Hurd thotë se një strategji për të reduktuar dëmin është të jesh vigjilent ndaj shenjave të ankthit ose hiperaktivitetit te fëmijët dhe të kërkosh ndihmë për ta trajtuar këtë çështje menjëherë.

Tjera nga autori:
1