Mosha juaj kronologjike i takon modës së vjetër dhe është veç një numër. Është mosha biologjike ajo që mund t'ju tregojë se sa të shëndetshëm jeni vërtet.

<b></b> Përmes testit të gjakut ju tashmë mund ta dini moshën tuaj të vërtetë

Përmes testit të gjakut ju tashmë mund ta dini moshën tuaj të vërtetë

27.05.2022 15:54

Mosha është veç numër, thotë shprehja e vjetër. Shkencëtarët që studiojnë jetëgjatësinë njerëzore tani po i japin besim këtij ‘refreni’ të përbashkët.

Dr. Morgan Levine është një prej tyre. Profesoresha 37-vjeçare e patologjisë dhe epidemiologjisë në Universitetin Yale po punon për një test që mund të na tregojë me saktësi "moshën tonë biologjike", moshën në të cilën trupi funksionon.

 “Mosha biologjike e shumicës së njerëzve do të jetë brenda plus ose minus pesë vjet nga mosha e tyre kronologjike, por ju mund të keni dallime deri në 10 ose më shumë vjet,” tha ajo. Testi më i mirë që Levine ka dalë deri më tani, mbështetet në "orët epigjenetike".

"Këta përdorin mësimin e makinerive për të deshifruar disa nga modelet e metilimit të ADN-së - etiketa kimike në ADN-në në të gjithë gjenomin tonë, që mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike me plakjen," shtoi ajo. Testi i saj tani është i licencuar nga kompania Elysium Health.

Një mori informacionesh në gjakun tuaj

Por kjo është pak e pjerrët, edhe për këtë treg inflacioniste. Për fat të mirë, Levine ka krijuar gjithashtu një test më të thjeshtë për të përcaktuar moshën biologjike, një që mund të jeni në gjendje ta bëni tani. Ai përfshin futjen e moshës tuaj kronologjike së bashku me nëntë biomarkerët e disponueshëm nga një test i rregullt gjaku: albumina, kreatinina, glukoza, proteina C-reaktive, përqindja e limfociteve, vëllimi mesatar i qelizave, gjerësia e shpërndarjes së qelizave të kuqe të gjakut, fosfataza alkaline dhe numri i qelizave të bardha të gjakut. Nëse keni qasje në atë informacion në internet nga një vizitë e mëparshëme te mjeku, mund të llogarisni moshën tuaj biologjike duke përdorur këtë mjet të dobishëm në internet.

Në një studim të botuar në PLoS ONE, Levine zbuloi se kjo "epokë biologjike" ishte parashikuese e frikshme e rrezikut të vdekjes në dhjetë vitet e ardhshme, më shumë se mosha kronologjike. "Ishte vetëm kur mosha kronologjike, demografia, statusi socio-ekonomik, numri i sëmundjeve dhe sjelljet shëndetësore (pirja e duhanit, marrja e alkoolit, pirja e tepërt dhe BMI) u përfshinë të gjitha në një model të vetëm" që kjo metodë e llogaritjes së moshës biologjike u miratua.

Fatmirësisht, ndryshe nga mosha kronologjike, mosha biologjike nuk rritet në mënyrë të pakthyeshme. “Ne ende nuk e dimë saktësisht se si ta modifikojmë atë në masën më të madhe, por ora mund të bëhet që të trokasë më ngadalë, apo edhe ndoshta të shkojë prapa, në përgjigje të sjelljeve tona”, tha Levine.

Shanset janë, ju ndoshta tashmë e dini se si: të përmbaheni nga pirja e duhanit, të pini me masë, të ushtroheni rregullisht, të hani shumë fruta dhe perime, të bëni gjumin një prioritet dhe të shmangni stresin e tepërt.

Tjera nga autori:
1