<b></b> Hill kërkon që njerëzit në Serbi të vendosin në çfarë drejtimi duan të shkojnë

Hill kërkon që njerëzit në Serbi të vendosin në çfarë drejtimi duan të shkojnë

01.05.2022 19:08

Ambasadori i SHBA-së në Serbi Christopher Hill, i cili mbushi muajin e tij të parë në punë në Beograd, i tha Zërit të Amerikës se SHBA dhe BE presin që Serbia t'i bashkohet sanksioneve kundër Rusisë, por i takon Beogradit të vendosë. Sipas tij, Rusia nuk është një vend që Serbia apo ndonjë vend tjetër duhet ta konsiderojë mik. Ai tha se nëse Rusia dëshiron të ndihmojë dhe të zgjidhë çështjen e Kosovës, Serbia duhet të pajtohet.

“Kosova dhe Serbia duhet të arrijnë një marrëveshje për çështjen e dialogut. E di që BE-ja po punon shumë për të mbajtur këtë momentum duke vendosur ide të reja në tryezë dhe duke diskutuar tema. E kam bërë më parë dhe nuk është shumë argëtuese. Bisedimet janë jashtëzakonisht të vështira dhe e di që BE-ja po bën gjithçka që mundet për të siguruar që Serbia dhe Kosova ta respektojnë këtë”, tha për Zërin e Amerikës ambasadori i SHBA-së në Beograd, Christopher Hill.

Diplomati amerikan tha se marrëdhëniet me Rusinë s’mund të kthehen në ato që ishin para 24 shkurtit.

"Serbia duhet të rishqyrtojë nëse beson se Rusia do të ndihmojë në zgjidhjen e çështjes së Kosovës."

"Unë jam i vetëdijshëm për dinamikën në Këshillin e Sigurimit." "Unë e kuptoj thelbin e saj." 

"Nuk është vendi që do të dëshironit si mik apo aleat. Megjithatë, në fund të fundit, shteteve i takon të marrin vendimet e tyre dhe askush nuk u bën presion. Nga ana tjetër, njerëzit në Serbi duhet të vendosin se cilën rrugë duan të ndjekin", theksoi Hill.

Tutje, Hill thotë se Serbia nuk duhet të pres nga një Rusi e cila tashmë ka deshmuar së është larg çdo vlere perëndimore.

"Rusia ka shkuar shumë përtej asaj që ne e quajmë dinjitet ndërkombëtar, shumë larg vlerave perëndimore, kështu që mendoni përsëri nëse mendoni se Rusia do t'ju ndihmojë me Kosovën", u shpreh Hill për VoA.

 

Tjera nga autori:
1