<b></b> Senatori Murphy: Kosova dhe Serbia s’kanë bërë progres, Qeveria Kurti ka qenë kokëforte

Senatori Murphy: Kosova dhe Serbia s’kanë bërë progres, Qeveria Kurti ka qenë kokëforte

29.04.2022 12:46

Senatori amerikan, Chris Murphy, pasi ka vizituar vendet e Ballkanit Perëndimor, ka bërë një përshkrim të situatës për secilin vend.

Në një shkrim të botuar në platformën “Medium”, ku përmenden të gjitha shtetet e rajonit, përvoja e senatorit amerikan në Kosovë bie në sy. Kjo, pasi që Murphy e konsideron Prishtinën si një prej qyteteve të tij të preferuara në botë, por Kosovën si një vend të udhëhequr nga një Qeveri kokëfortë.

Më poshtë mund të gjeni shkrimin e plotë të senatorit amerikan, Chris Murphy:

Prishtina është një nga qytetet e mia të preferuara në botë. Kosova është një vend i ri në dy aspekte: së pari, vetë shteti është vetëm trembëdhjetë vjeç, pasi është krijuar si i fundit nga shtetet e reja post-Jugosllave; së dyti, popullsia është gjithashtu shumë e re, ku mbi 65% e kosovarëve janë nën moshën tridhjetë vjeç. Kjo i jep kryeqytetit të vogël një atmosferë të gjallë dhe energjike që kam arritur ta shijoj thellësisht.

Në Prishtinë kishim dy detyra kryesore. E para ishte rishikimi i programit për refugjatët afganë, që funksionon jashtë kampit “Bondsteel”, një bazë e ushtrisë amerikane në jug të Prishtinës, dhe për të shprehur falënderimet tona për të gjithë anëtarët e shërbimit amerikan dhe civilët që jetojnë dhe punojnë në kushte të vështira. Shtetet e Bashkuara dhanë mbështetje të rëndësishme morale dhe politike për Kosovën, në krijimin e pavarësisë së saj dhe miqësia mes dy kombeve tona është e thellë. Pra, kur i kërkuam Kosovës që të presë refugjatët afganë derisa ata të presin verifikimin dhe ekzaminimin përpara se të hyjnë në Shtetet e Bashkuara, Kosova pranoi shpejt.

Shumica e refugjatëve tashmë janë larguar nga kampi Bondsteel. Mbetën vetëm rreth 75 - individë që u shënuan në kontrollin fillestar dhe kërkojnë ekzaminime të mëtejshme. Por për të 75-at, këto janë kohë nervoze. Ata kanë parë qindra refugjatë që largohen nga kampi Bondsteel për një jetë të re në Amerikë, dhe sa herë që niset një autobus, emrat e tyre nuk thirren. Për disa, e kaluara e tyre mund të nënkuptojë se ata nuk do të pranohen kurrë në SHBA. Fola me një burrë që priste një prerje flokësh, i cili kishte qenë në kampin Bondsteel për muaj me radhë me djemtë e tij 13 dhe 14-vjeçarë. Ai kishte punuar ngushtë me forcat amerikane në Afganistan, fliste rrjedhshëm anglisht dhe më shpjegoi se sa e vështirë është të kesh gjithë jetën e tij në harresë.

“Fëmijët e mi po vuajnë, pa e ditur nëse mund të largohemi ndonjëherë”, më tha ai. “Po sikur të mos arrijmë në Amerikë? Nuk është e sigurt për ne të kthehemi në Afganistan. Çfarë bëjmë ne?"

Është një pyetje që nuk mund t'i përgjigjesha për të.

Detyra jonë e dytë ishte t'i jepnim një mesazh të fortë qeverisë së re të Kosovës në takimet tona me Presidenten e re, Vjosa Osmani, dhe aktivistin e kthyer në kryeministër, Albin Kurti. Kosova do të dëshironte të anëtarësohej edhe në NATO edhe në Bashkimin Evropian, por që kjo të ndodhë, Serbia dhe Kosova duhet të arrijnë një marrëveshje në të cilën të dyja të njohin ekzistencën legale të shtetit tjetër. Një dialog drejt këtij qëllimi është në proces, por si qeveria serbe ashtu edhe ajo e Kosovës nuk kanë bërë përparim të mjaftueshëm dhe së fundmi, qeveria e Kurtit ka qenë veçanërisht kokëfortë në vazhdimin e bisedimeve.

Brenda të dy takimeve, Shaheen, Tillis dhe unë ishim rigorozisht të qëndrueshëm në mesazhin tonë për nevojën për t'u kthyer në bisedime serioze me Serbinë. Për shumë çështje të brendshme, ne mund ta gjejmë veten lehtësisht në faqe të ndryshme. Unë jam një demokrat progresiv, senatori Shaheen është një demokrat më i moderuar dhe senatori Tillis është një republikan konservator. Unë kam udhëtuar shumë herë më parë me Shaheen, por kjo ishte hera e parë që ne të tre punonim së bashku jashtë shtetit. Kimia jonë ishte e natyrshme dhe në takimet tona me Kurtin dhe Osmanin, mendoj se të dy u goditën nga mesazhi i koordinuar dypartiak.

Tjera nga autori:
1