<b></b> Kurti dikur propozonte që Qeveria t’i mbledh faturat në veri, tash do ta bëjë Serbia

Kurti dikur propozonte që Qeveria t’i mbledh faturat në veri, tash do ta bëjë Serbia

21.06.2022 19:06

Mëngjesi i 21 qershorit, ishte pjellor. Ai solli një marrëveshje të re mes Kosovës e Serbisë, e që për synim ka faturimin e energjisë elektrike të shpenzuar në veri të vendit. Por, e marta ishte edhe dita kur kryeministri Albin Kurti u përballë edhe një herë me të kaluarën e tij. Më saktësisht, me deklaratat e kritikat që i kishte bërë në adresë të Qeverive Thaçi e Mustafa.

Pasdite, kryeministri Kurti i doli edhe një video sa ishte opozitar, teksa fliste për KEDS-in dhe mbledhjen e faturave të energjisë në veri të vendit.

Nëse KEDS-i nuk i mbledh faturat nëpër Veri, atëherë duhet të kthehet në pronë publike shpërndarja dhe furnizimi. Nëse se bën KEDS-i, duhet ta bëjë qeveria”, deklaronte Kurti atëbotë.

Por, faturat nuk do t’i mbledh as KEDS-i e as Qeveria si theksonte Kurti dikur se duhej të behej.

Kompania që do të bëjë faturimin e rrymës në komunat veriore është nga Serbia.

Siç ka shkruar Nacionale, kompania “JP Elektroprivreda Srbije Beograd”, që do të inkasojë paratë e energjisë së shpenzuar në veri, është pronare e operatorit Elektrosever. Aksionare kryesore del të jetë hiç më pak se Republika e Serbisë.

Ndërsa, marrëveshja e re që u arrit sot, u bazua në dy marrëveshjet e mëparshme, të cilat Lëvizja Vetëvendosje e Kurti i kritikonin ashpër sa ishin në opozitë.

Në fakt, atëbotë VV opozitare e kishte shpallur “legalizimin” e Serbisë në Kosovë, e cila gjë, sipas tyre, po arrihej pas marrëveshjes së vitit 2015.

Nga legalizimi i Serbisë në “shtrat” me Thaçin e Mustafën

Ishte shtatori i vitit 2015, kur në një konferencë për media, VV kishte kritikuar të njëjtën marrëveshje, mbi të cilën u bazua marrëveshja e nënshkruar nga kryenegociatori Besnik Bislimi dhe ai serb, Petar Petkoviq.

“Marrëveshja për energjinë legalizon ndikimin e Serbisë, pamundëson unifikimin me Shqipërinë”, shkruante VV me SHKRONJA TË MËDHA.

Lidhur me çështjen e pronës brenda territorit të Kosovës, që theksohet në këtë marrëveshje, Qeveria e Kosovës ka pranuar që të jenë dy mendime të kundërta për pronësinë, mendime këto që sipas marrëveshjes kanë legjitimitet të barabartë dhe të plotë”, shkruante tutje VV.

7 vite më pas, VV në pushtet ka tjetër qëndrim. Ata tashmë marrëveshjet që dikur legalizonin Serbinë, i kanë pranuar si platforma mbi të cilat duhet të bazohet marrëveshja e arritur sot.

Por, pranimi i marrëveshjeve të mëparshme të nënshkruara nga qeveritë e kaluara, simbolikisht ka “pajtuar” Kurtin me ish-presidentin Hashim Thaçi e ish-kryeministrin Isa Mustafa.

Kapërcimi i madh

Kurti ka bërë edhe një kapërcim të madh politik, të përmasave të Rubikonit.

Megjithatë, ky kapërcim u tentua të kamuflohej nga figura të rëndësishme të VV-së, të cilët harruan çfarë kishin deklaruar vite më parë, duke shpërthyer në urime për marrëveshjen.

Por, kritikët e tij i përmendën të kaluarën kryeministrit.

“Por, Kryeministri Kurti në kohën kur ishin arritur këto dy marrëveshje, i kishte cilësuar si marrëveshje që legalizojnë ndikimin e Serbisë në Kosovë. Sot, qytetarët e Kosovës, duhet ta dëgjojnë nga vet ai, nëse këto dy marrëveshje, të pranuara pa asnjë ndryshim e të proklamuara me plot meritë, do ta legalizojnë apo jo ndikimin e Serbisë në Kosovë”, shkroi kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku.

“E shoh edhe si lajm i mirë edhe si lajm i keq. Lajm i mirë është se përfundimisht kryeministri i Kosovës bashkë me këtë Qeveri po e kuptojnë që ata që e kemi bërë në të kaluarën, që është në dobi të qytetarëve të Kosovës, dhe e shoh si lajm të keq se kundërshtimi i tyre dhe pasiguria e tyre politike e kanë zvarritur procesin 7 vjet. Kjo është marrëveshje që e kemi diskutuar prej vitit 2015 kur e kemi nënshkruar dhe kur është miratuar dhe konsideroj që zbatimi i saj do të mundësoj integrimin e plotë të sistemit energjetik duke përfshirë edhe faturimin e drejtë. Shpresoj që detajet t’i japë Qeveria dhe jo ne”, tha Memli Krasniqi, kryetar i PDK-së.

Tjera nga autori:
1