<b></b> Oxfordi i thotë liderit të Filipineve: Boll pretendove që ke diplomë të Oxfordit

Oxfordi i thotë liderit të Filipineve: Boll pretendove që ke diplomë të Oxfordit

17.05.2022 16:28

Fotografitë e Ferdinand Marcos Jr të veshur me një kapele dhe të mbështetur në një Rolls-Royce, që në Britani datojnë qysh nga vitet e 1970-ta, janë siç mund të prisni nga pasardhësi i një diktatori kleptokratik.

Megjithatë, derisa familja Marcos kthehet në pushtet në Filipine pas një fitoreje dërmuese presidenciale nga Marcos Jr, ai po përballet me thirrjet për të ndaluar keqinterpretimin e rrethanave të studimeve të tij në Oksford.

Universiteti ka konfirmuar se ai ende nuk e ka marrë diplomën e tij për Filozofi, Politikë dhe Ekonomi, ndonëse është regjistruar në vitin 1975.

"Sipas të dhënave tona, ai nuk diplomoi, por iu dha një diplomë speciale në studimet sociale në vitin 1978", tha Oxford në një përgjigje ndaj një pyetjeje për lirinë e informacionit të paraqitur nga një mbështetës filipinas me bazë në Mbretërinë e Bashkuar – të rivalit më të afërt të Marcos Jr në zgjedhjet e javës së kaluar.

Marcos Jr, i njohur si “Bongbong”, ka pohuar në intervista se Oksfordi i dha atij një diplomë bachelor, ndërsa zëdhënësi i tij zyrtar ka thënë se politikani dhe ekipi i tij “qëndrojnë pranë konfirmimit të diplomës që është lëshuar nga Universiteti i Oksfordit”.

Në faqen e tij të internetit thuhet: “Ai përfundoi studimet universitare në Universitetin e Oksfordit dhe u diplomua me një diplomë speciale në studimet sociale.”

Por një mbështetës filipinas me bazë në Mbretërinë e Bashkuar i rivalit të Marcos Jr, Leni Robredo, i cili paraqiti kërkesën, tha për Marcos: “Ai duhet të ndalojë së keqinterpretuari diplomën e tij speciale, e cila qartazi nuk është një diplomë. Është e qartë se ai nuk ka përfunduar studimet universitare.”

Ajo shtoi: “Në skemën e madhe të gjërave, mund të mos duket aq e rëndësishme, pasi kushtetuta jonë thotë që kandidatët për president duhet vetëm të jenë të arsimuar dhe të jenë qytetarë të një moshe të caktuar. Por është një gjë e madhe në Filipine nëse keni studiuar jashtë vendit dhe njerëzit janë të impresionuar nga kjo. Ajo që ai ka thënë për këtë është një reflektim i personalitetit dhe karakterit të tij. Është gjithashtu një reflektim i një modeli dezinformimi që shumë studiues e kanë vënë në dukje kohët e fundit.”

Pas vitesh të tëra, familja Marcos duket se është rikthyer në pushtet. Numërimi i vazhdueshëm i votave të premten tregoi gjithashtu se aleatët e tij politikë ishin të vendosur të kapnin pjesën më të madhe të Dhomës së Përfaqësuesve prej 300 vendesh dhe gjysmën e senatit prej 24 vendesh, i cili gjithashtu ishte në zgjedhje.

Marcos Jr mori më shumë se 31 milionë vota në numërimin jozyrtar, me parashikimet që tregojnë një nga shumicat më të mëdha në dekada.

Rezultati vjen pas një sulmi të dezinformatave të krijuara për të rishikuar historinë, për të rritur reputacionin e familjes dhe për të minuar kundërshtarët e tyre.

Çështja e diplomës së Oksfordit të Marcos Jr u ​​shfaq për herë të parë shtatë vjet më parë kur profili i tij në faqen e internetit për senatin e Filipineve deklaroi se ai kishte marrë një diplomë të Oksfordit në Filozofi, Politikë dhe Ekonomi (PPE).

Letrat e publikuara rishtazi vitin e kaluar zbuluan se të dërguarit e babait të tij kishin lobuar tek figurat e larta në St Edmund Hall të Universitetit të Oksfordit për të ruajtur karrierën akademike të djalit të tij, pasi ai dështoi në disa provime.

Pas universitetit, Marcos Jr u bë zëvendës-guvernator i vendit të tij të lindjes, Ilocos Norte, në pjesën veriperëndimore të Luzonit, në moshën 23-vjeçare dhe më vonë guvernator. Ai ishte 29 vjeç kur babai i tij – i cili vdiq në mërgim në Hawaii në vitin 1989 – u rrëzua dhe familja u detyrua të largohej nga Filipinet.

Dokumentet e publikuara më parë zbuluan se Marcos dështoi në dy nga tre provimet e tij paraprake në Oksford në verën e vitit 1976, dhe më vonë arriti të kalojë njërin nga dy provimet e paraqitura – duke dështuar në politikë për herë të dytë.

Diskutimet që pasuan midis emisarëve të Marcos Sr dhe John Kelly, drejtorit të St Edmund Hall, i cili u pyet nëse ata mund të "mendonin për ndonjë rrethanë të veçantë që do të garantonte largimin prej kolegjit nga rregulli i tij normal".

Më në fund u arrit një marrëveshje në të cilën Marcos u lejua të vazhdonte studimet e tij PPE, por u transferua në një diplomë speciale në shkencat sociale, një program që qysh atëherë është ndërprerë.

Tjera nga autori:
1