<b></b> Scoop: SHBA do t'ua ndalojë hyrjen disa afganëve në Kosovë

Scoop: SHBA do t'ua ndalojë hyrjen disa afganëve në Kosovë

16.05.2022 16:05

Administrata e Biden-it po përgatitet që të hënën të njoftojë disa afganë që janë duke pritur në një bazë të ushtrisë amerikane në Kosovë, se do t'u ndalohet hyrja në Shtetet e Bashkuara, thanë dy zyrtarë të administratës për Axios.

Pse ka rëndësi kjo: Përcaktime të tilla formale mund të prekin deri në 16 refugjatë në kampin Bondsteel në Kosovën lindore. Është hera e parë që administrata Biden ka refuzuar afganët që janë strehuar atje për verifikim shtesë përpara se t'u lejohet hyrja në SHBA.

Përcaktime të tilla rrjedhin nga shqetësimet e sigurisë, ose identifikimi i lidhjeve të mundshme me talebanët apo organizatat terroriste.

Sipas burimeve Departamenti i Shtetit po shqyrton dy opsione që afganëve t'u refuzohet hyrja:

Njëra - të punojnë me talebanët për të lehtësuar kthimin e tyre në Afganistan.

E dyta - t'i bindin vendet e tjera që t'i pranojnë ata.

Çfarë po thonë ata: Një zëdhënës i Këshillit të Sigurisë Kombëtare i tha Axios se të gjithë afganët që u larguan mes tërheqjes kaotike të SHBA nga Kabuli gushtin e kaluar "duhet së pari t'i nënshtrohen një procesi shqyrtimi dhe verifikimi shumë rigoroz".

Ky proces fillon jashtë shtetit dhe kryhet nga profesionistë të inteligjencës, zbatimit të ligjit dhe kundër terrorizmit nga Departamenti i Mbrojtjes dhe i Sigurisë Kombëtare; Byroja Federale e Hetimit (FBI); Qendra Kombëtare Kundër Terrorizmit (QKTC); dhe partnerë shtesë të Komunitetit të Inteligjencës, tha zëdhënësi.

Ai shtoi: "Derisa shumica dërrmuese e të evakuuarve afganë janë pastruar përmes këtij procesi, numri i vogël i individëve që janë mohuar janë shembuj të sistemit që funksionon saktësisht siç duhet."

Po, por: "Të gjithë këtu janë duke pritur për leje," i tha Axios me telefon nga Kampi Bondsteel të dielën, Mohammad Arif Sarwari, i cili punoi me CIA për të larguar talebanët dhe më pas shërbeu si shef i inteligjencës afgane.

"Ne menduam ndoshta tre muaj ose gjashtë muaj - por jo nëntë muaj", tha ai. “Ekipi i vettingut na ka intervistuar, ndoshta pesë apo gjashtë herë”, shtoi ai. "Ne nuk jemi të lirë; nuk mund të dalim jashtë."

Disa afganë janë ankuar për shëndet të dobët dhe kushte të këqija në kamp, ka raportuar Wall Street Journal.

Çështja e madhe: Derisa Kabuli po binte vitin e kaluar, më shumë se 100 000 afganë – duke përfshirë shumë që punonin për qeverinë e SHBA-së dhe luftonin kundër Talibanëve – u larguan nga vendi i tyre.

Nxitja e lajmit: Departamenti i Shtetit planifikon të informojë qeverinë e Kosovës për përcaktimin e saj përfundimtar të hënën.

Ai gjithashtu do të informojë afganët të cilëve u është mohuar hyrja për statusin e tyre të ri.

Rreth 16 prej rasteve të vështira të Camp Bondsteel ishin parashikuar që t'u mohohej hyrja në SHBA, tha një burim me njohuri të drejtpërdrejta të planeve për Axios. Një i dytë tha se numri i mohimeve të përfunduara ishte në një shifër të lartë.

Jo çdo refugjat afgan në Bondsteel do të informohet për statusin e tyre të hënën, duke u dhënë atyre që nuk marrin fjalë të menjëhershme shpresë se mund të jenë ende të liruar për hyrje në SHBA.

Rikthim: Në shkurt, SHBA deportoi afganin e parë në Afganistanin e kontrolluar nga Talibanët.

Kjo lëvizje erdhi si rezultat i një dosjeje penale të zbuluar pasi refugjati mbërriti në SHBA.

Tjera nga autori:
1