<b></b> Shi në formë rrebeshi sot në Kosovë, meteorologët ju ftojnë t’i lexoni këto rregulla

Shi në formë rrebeshi sot në Kosovë, meteorologët ju ftojnë t’i lexoni këto rregulla

08.06.2022 07:40

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës ka njoftuar se vendi do të jetë nën ndikimin e masave nga fushat e fuqishme ciklonike.

IHMK-ja ka njoftuar edhe për disa rregulla se si duhet të ruhemi nga moti ekstrem, të cilat mund t’i lexoni më poshtë:

1. Nëse jeni gjendur jashtë gjatë një stuhie, mos qëndroni pranë një peme, një shtylle telefoni ose shtylle flamuri. Distanca e sigurt nga objektet e larta është dyfishi i lartësisë së objektit.

2. Kur rrufeja kërcënon, futuni brenda një shtëpie, ndërtese të madhe, ose një automjeti tërësisht metalik.

3. Nëse stuhia afrohet kur jeni jashtë në një zonë pyjore, strehohuni nën pemë të vogla dhe qëndroni larg pemëve të larta.

4. Nëse stuhia afrohet kur jeni jashtë, mos u bëni cak i saj. Mund të jetë fatale. Mos qëndroni në majë të një kodre, në një fushë të hapur ose përgjatë një plazhi.

5. Nëse stuhia afrohet kur jeni duke notuar ose pranë ujit, dilni nga uji menjëherë dhe largohuni nga plazhi.

6. Gjatë një stuhie me vetëtima, hiqeni ombrellën, qëndroni larg gardheve me tela, pajisjeve me tela për tharje të rrobave, tubacioneve metalike, shinave metalike dhe objekteve të tjera metalike.

7. Gjatë një stuhie me vetëtima, qëndroni larg pajisjeve elektrike, kanaleve të ngrohjes, radiatorëve dhe hidraulikës. Hiqni nga priza pajisjet kryesore elektrike.

8. Rrufeja është vdekjeprurëse. Gjatë një stuhie me rrufe mos përdorni pajisje elektrike si brisqe, mikserë, tharëse flokësh dhe pajisje lavanderie.

9. Rrufeja mund të jetë vdekjeprurëse, por një person i vrarë në dukje nga rrufeja shpesh mund të ringjallet nga metoda e ndihmës së shpejtë gojë më gojë, masazhi i zemrës ose frymëmarrja artificiale. Nëse disa njerëz goditen nga rrufeja, së pari trajtoni ata që duken të vdekur. Ata që tregojnë shenja jete ndoshta do të shërohen vetë.

Tjera nga autori:
1